Òmnium lliura el 44è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Josep Massot i Muntaner

Actualitat

120 originals opten als cinc certamens literaris convocats per Òmnium Cultural. Els guanyadors es coneixeran en el decurs de la tradicional “Nit del Misteri” el 28 de juny a la Nova Jazz Cava.

Òmnium Cultural ha lliurat el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’historiador, filòleg i editor Josep Massot i Muntaner. L’acte de lliurament, que ha comptat amb l’actuació especial de l’Escolania de Montserrat, ha estat un homenatge merescut a la feina incansable que Josep Massot i Muntaner ha fet per la llengua catalana durant 50 anys.

En el seu parlament, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, ha lloat la trajectòria de Josep Massot Muntaner i ha recordat que la seva producció bibliogràfica el fa mereixedor d’aquest reconeixement. Muriel Casals, que ha tingut un record especial per a Josep Termes, Antoni Cayrol i Teresa Pàmies, premiats anteriorment i morts aquest darrer any, ha insistit en la necessitat de reivindicar la llengua i la cultura catalanes íntegrament arreu del territori. La presidenta d’Òmnium ha instat també els catalans a mantenir viu el compromís mostrat amb la llengua catalana en els darrers anys. Finalment, Muriel Casals, ha recordat les múltiples agressions que pateix la nostra llengua arreu del territori. Una llengua i una cultura, segons Casals, que “cal reivindicar d’una punta a l’altra del nostre llarg país” per no cometre un “suïcidi lingüístic i cultural”.

De la mateixa manera, Josep Massot i Muntaner ha volgut fer una crida a favor de la unitat de la llengua i la cultura arreu dels Països Catalans en la intervenció que ha fet després de recollir el guardó. El pare Massot ha pronunciat un discurs on ha agraït al Jurat haver-li atorgat “el premi més important dels Països Catalans”. Massot i Muntaner ha aprofitat el seu parlament per demanar “un esforç a les administracions i a la societat civil catalana” perquè la crisi no s’endugui per davant la bona feina feta que ha permès crear una infraestructura cultural pròpia. L’editor i filòleg ha advertit que Catalunya no és una excepció i que, com a la resta de territoris dels Països Catalans, cal “rendibilitzar els escassos recursos de què disposem” per mantenir viva la llengua catalana.

Si voleu veure fotografies de l’acte podeu consultar aquest enllaç.