Òmnium lliura el 47è Premi d’Honor al lingüista mallorquí Joan Veny

Actualitat

El lliurament del 47è Premi d’Honor a Joan Veny, un clam per la unitat i el futur de la llengua

Joan Veny i Clar ha rebut aquest vespre el 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes atorgat per Òmnium. Les 1.900 persones que omplien el Palau de la Música Catalana han homenatjat el lingüista mallorquí pel seu compromís i treball constant amb la llengua catalana durant més de 60 anys (fotogaleria).
 
Veny (text i vídeo del discurs) ha destacat la passió per la llengua, des del seu Campos natal de la postguerra: “Per a mi, trobar una paraula nova és com caure del cel un pètal de rosa o fer brillar una nova estrella en el firmament. Em plau reiterar que sóc un enamorat de les paraules”. Ha recordat Antoni M. Badia Margarit, Joan Bastardas, Francesc de B. Moll, Joan Coromines i Pompeu Fabra: “Gràcies als meus mestres, que han contribuït amb la seva saviesa a la meva formació com a lingüista. Catifa vermella als nostres savis!”.
 
El Premi d’Honor ha reivindicat la unitat del català: “La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l’Alguer”. “Davant tantes actituds hostils del govern central, fem vots per tenir un país normal, lliure, modern, obert al món, just socialment, fidel a les seves arrels, amb la llengua pròpia, el català, com a llengua preferent i amb convivència amb el castellà i també amb altres llengües. La nostra nit va ser molt llarga, però va sortir el sol, i ara cal esperar la plenitud del migdia. Quan somiem sols, només és un somni; però quan somiem junts, el somni es pot convertir en realitat”, ha reblat.

 

Per la seva banda (vídeo del discurs), la presidenta d’Òmnium ha remarcat que: “Joan Veny és un savi complet, un intel·lectual en el sentit més ampli”, que “ha defensat la llengua amb un lluita sorda i constant”. Muriel Casals ha coincidit a felicitar-se perquè “a les Illes i al País Valencià puguin governar aquells que parlen i estimen la llengua que compartim”, esperant “que es pugui reconstruir ben aviat l’espai lingüístic, cultural i comunicatiu dels Països Catalans”.
 
La presidenta d’Òmnium ha finalitzat amb l’horitzó del 27S: així com “els estudis de dialectologia [del doctor Veny] demostren que la diversitat fa més viva, més rica, més atractiva, una llengua […] Ara és l’hora de sumar. Cada u amb la seva veu i amb les seves idees, actuant junts per fer realitat la il·lusió compartida. Ara és possible construir un futur millor i situar Catalunya al mapa com mereix: depèn de nosaltres”.

 

Muriel Casals ha donat pas a l’espectacle “Geografia Joan Veny”, presentat i escrit per Joaquim Maria Puyal. Un itinerari per la figura i l’obra del doctor Veny, que ha combinat el diàleg, la música, el teatre o el vídeo: una glossa a càrrec de Joan Mas, una conversa entre el propi Puyal, Pere Jou i Anna Subirana, l’actuació del cantautor Pep Gimeno “Botifarra” i dels Qu4rt Pr1mera, i un fragment del monòleg “Acorar” de Toni Gomila, amanit amb diferents vídeos que han reflectit la ingent obra del catedràtic de Filologia Catalana de la UB i membre de l’IEC. Podeu veure’n una crònica en vídeo. 
El pare de l’Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC)
Joan Veny i Clar (Campos, Mallorca, 1932), estudià a la Universitat de Barcelona i en les de Lovaina i Poitiers i es doctorà en Filologia Romànica. Ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l’edició de textos i la història de la llengua i ha dedicat una atenció especial a l’etimologia. Ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana, especialment sobre dialectologia, geolingüística, etimologia i contacte de llengües.
 
Dirigeix amb Lídia Pons l’Atles Lingüístic del Domini Català (l’ALDC), un programa de recerca sobre la llengua catalana centrat en la diversitat dialectal, que té com a objectiu el tractament informàtic i la publicació del material lingüístic i etnogràfic procedent de cent noranta localitats de tot el domini lingüístic. Acollit per l’IEC,  des de 1998 publica regularment els materials elaborats, també consultables a internet. De moment han aparegut els 6 primers volums i 4 volums del Petit Atles Lingüístic del Domini Català, obra interpretativa de l’ALDC.

Premi d’Honor de les Lletres Catalanes