Òmnium porta fins a les Nacions Unides l’espionatge il·legal del govern espanyol contra l’independentisme

Actualitat

L’entitat demana una comissió internacional d’investigació en el si de l’ONU per identificar i sancionar els responsables del Catalan Gate


Barcelona, 24 de maig de 2022- Òmnium Cultural ha demanat la creació i el desplegament d’una comissió internacional d’investigació en el si de les Nacions Unides per elaborar un informe realment independent i imparcial sobre l’espionatge massiu a líders socials i polítics catalans independentistes. Ho ha fet el president de l’entitat, Xavier Antich, en una carta enviada aquest dimarts a l’Alta Comissionada pels Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet, ja que l’espionatge massiu suposa una violació dels drets humans. Davant la nul·la investigació engegada pel govern espanyol, la falta total de respostes satisfactòries i d’explicacions i la impunitat dels responsables del Catalan Gate, Òmnium ha decidit reclamar a l’ONU que pressioni l’Estat espanyol perquè compleixi amb les seves obligacions internacionals.  


Òmnium ha instat Michelle Bachelet a urgir a les autoritats espanyoles a engegar una investigació immediata, independent, transparent i eficaç per identificar i sancionar els responsables del major escàndol de ciberespionatge il·legal mai conegut. En la missiva, el president Xavier Antich ha convidat Bachelet a intervenir per demanar a Espanya que aturi immediatament aquesta pràctica il·legal; que rescindeixi qualsevol contracte vigent amb el Grup NSO o qualsevol empresa intermediària en la venta del programari espia; que repari totes les víctimes del Catalan Gate; i que crei mecanismes i reformi les lleis necessàries per protegir la població de violacions de drets humans derivades de l’espionatge digital.


En la carta adreçada a l’Alta Comissionada pels Drets Humans, l’entitat presidida per Xavier Antich fa un repàs cronològic dels fets des que va esclatar el Catalan Gate el passat 18 d’abril. Òmnium insisteix en “l’excepcionalitat dels fets i la manca de resposta satisfactòria per part del govern espanyol”. Així, recorda com la mateixa Bachelet ja va reclamar al Consell d’Europa que els reptes que planteja la tecnologia de la vigilància “van al nucli de la democràcia i la llibertat, i requereixen amb urgència una reflexió profunda i accions posteriors”.