Òmnium presenta la campanya ‘Democracy on trial’ que impactarà sobre un públic potencial de 20 milions d’europeus

Actualitat

 

Marcel Mauri: “la criminalització de la desobediència civil a Espanya pot tenir conseqüències per a tots els moviments socials europeus”

Olivier Peter: “Espanya acabarà condemnada per una jurisdicció internacional per vulnerar clarament els drets fonamentals”

Barcelona, 22 de març de 2019 – Òmnium Cultural ha presentat aquest divendres la campanya internacional del Judici a la Democràcia ‘Democracy on Trial’ que arribarà a un públic potencial de 20 milions de ciutadans europeus interessats en els drets humans, la cohesió social i la cultura. L’objectiu és implicar tota la societat europea en la lluita per la defensa dels drets fonamentals que s’estan vulnerant de manera flagrant a l’Estat espanyol en ple segle XXI. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri de los Ríos, ha explicat que l’objectiu és explicar i conscienciar la societat europea que “els drets fonamentals estan en perill”: “si la sentència no és absolutòria, i ara res ens fa pensar que ho serà, s’estaran vulnerant els drets de tots els ciutadans europeus”. “La criminalització que l’Estat espanyol està fent de la desobediència civil pacífica marca un precedent que pot tenir conseqüències per a tots els moviments socials europeus”, ha advertit Mauri. En aquest sentit, l’advocat Olivier Peter, membre de l’equip de defensa del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, s’ha mostrat convençut que “tard o d’hora, l’Estat espanyol acabarà condemnat per un tribunal internacional” perquè el conflicte català no és un assumpte intern, sinó que afecta tots els ciutadans europeus. “Defensar en Jordi Cuixart no és defensar una persona, és defensar els drets de tota la ciutadania”, ha dit Peter, “si no es respecten aquests drets fundacionals de la Unió Europea, ens carreguem tota la democràcia”.

Des de fa setmanes es treballa en tres grans línies -jurídica, comunicació i relacions internacionals a favor dels drets humans i la cultura- des de tres escenaris diferents: Catalunya, Madrid i Europa, tant Brussel·les com Ginebra. La campanya pilota sobre tres missatges principals: la vulneració de drets, el cas Cuixart, i la presència de l’extrema dreta com a acusació popular al Judici a la Democràcia. “Demanem als ciutadans europeus que interpel·lin els seus representants polítics perquè denunciïn el que està passant a Catalunya”, ha afegit el vicepresident d’Òmnium.

Una campanya amb un públic potencial de 20 milions de ciutadans europeus

Democracy on Trial és una campanya de gran abast de comunicació digital on s’arribarà a un públic potencial de 20 milions de ciutadans europeus interessats en els drets humans, la cohesió social i la cultura. Des d’avui i fins el dia de la sentència, rebran informació d’allò que està passant a Catalunya i se’ls demanarà la seva implicació activa. Després d’un estudi exhaustiu dels interessos existents a cadascun dels països europeus, s’han determinat els públics potencials, que seran el Regne Unit, Alemanya, França, Bèlgica, Holanda, Suïssa i Suècia. “A Europa sobta moltíssim que el president d’una entitat cultural com Jordi Cuixart estigui empresonat”, ha explicat Marcel Mauri. La campanya serà també plurilingüe i es farà en anglès, alemany, francès. La primera peça audiovisual és un mini-documental que explica el cas de Jordi Cuixart, líder de la societat civil i president d’una entitat amb més de 160.000 socis, empresonat per exercir els seus drets fonamentals.

Coincidint amb la presentació també s’ha fet públic el primer vídeo de campanya: Europe Needs You More Than Ever, un mini-documental produït per Òmnium que té com objectiu divulgar i denunciar les vulneracions de drets humans a l’Estat espanyol en relació al judici als líders socials i polítics catalans. El mini-doc està presentat i narrat per Toby Harper, un actor professional anglès que viu i treballa a Catalunya. El mini-documental es pot veure en el següent enllaç.

Relacions internacionals: la societat civil, pilar fonamental de la democràcia

“Hem trencat el silenci”, diu Peter, “per primera vegada Catalunya és tema d’actualitat a les Nacions Unides i ho seguirà sent fins que no acabin totes aquestes vulneracions de drets”, ha explicat Olivier Peter. Aquesta feina de relacions internacionals està dirigida a donar a conèixer el Judici a la Democràcia i el conflicte català arreu d’Europa. En els darrers mesos ja s’han celebrat diferents actes a capitals europees, com Copenhagen al desembre coincidint amb el 70 aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, o París, també al desembre, amb una taula rodona organitzada per Òmnium i la Ligue des Droits de l’Homme, on l’exministre francès Benoît Hamon va demanar “l’alliberament immediat” dels presos polítics catalans. A més, es treballa amb organismes internacionals com el Consell d’Europa i les Nacions Unides per denunciar davant el Comitè i el Consell de Drets Humans de l’ONU la vulneració de drets fonamentals del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, així com de la resta de presos polítics i exiliats. Gràcies a tota aquesta feina diligent s’han aconseguit posicionaments d’ONG de referència mundial en Drets Humans com d’Amnistia Internacional, Front Line Defenders i l’Organització Mundial contra la Tortura, entre d’altres, condemnant la repressió i violència que estan patint els presos polítics catalans i demanant el seu alliberament immediat. “Hem aconseguit que la vulneració de drets per part de l’Estat espanyol i el conflicte català estigui a l’agenda de les organitzacions internacionals”, ha sentenciat l’advocat.