Òmnium se suma al dol per la pèrdua de Josep Maria Castellet

Actualitat

Les lletres catalanes lamenten la pèrdua de Josep Maria Castellet

Òmnium Cultural se suma a les mostre de condol per la pèrdua de Josep Maria Castellet, que ha mort avui a l’edat de 87 anys. Fundador de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i president del Grup 62, Castellet era un editor, assagista i crític literari de referència en les lletres catalanes.

Ha estat també impulsor d’activitats literàries, editorials, acadèmiques i associatives. Del 1969 al 1977 va ser membre del jurat del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a més de participar en altres actes culturals organitzats per Òmnium arreu del territori, com el 2005 en un cicle dedicat a Josep Pla.

Com recull la biografia de l’AELC, Castellet va ser un dels crítics més influents en la renovació tècnica i estètica que va suposar la generació dels 70. Va escriure obres com Iniciació a la poesia de Salvador Espriu (1971) i Josep Pla o la raó narrativa (1978). Cal ressenyar també L’hora del lector (1957) o les memòries editorials Els escenaris de la memòria (1988) Memòries confidencials d’un editor. Tres escriptors amics (2012), entre d’altres. El 1983 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Va rebre l’any 2002 la Medalla d’Or de la Generalitat per la seva tasca com a editor i assagista.