Òmnium va lliurar el premi Bages de Cultura al dinamitzador cultural Joan Morros i Torné, en un acte on també es van atorgar els Lacetània 2013

Actualitat

El divendres 29 de novembre, el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, ple de gom a gom, ha acollit l’acte de lliurament del 31è Premi Bages de Cultura, instituït per Òmnium Cultural del Bages, que enguany s’atorga al dinamitzador cultural manresà Joan Morros i Torné.

El divendres 29 de novembre, el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, ple de gom a gom, ha acollit l’acte de lliurament del 31è Premi Bages de Cultura, instituït per Òmnium Cultural del Bages, que enguany s’atorga al dinamitzador cultural manresà Joan Morros i Torné. En el transcurs de la sessió, el periodista Josep Maria Oliva ha glossat la figura de l’homenatjat, el qual ha rebut el prestigiós guardó, obra de l’artista Josep Barés, de mans de l’alcalde. L’acte va ser presidit per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el director general de Centres Públics del departament d’Ensenyament, Antoni Llobet; el conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Joan Vinyes; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, i el president d’Òmnium Cultural del Bages, Jaume Puig. Durant l’acte, Glòria Tàpia i Alexis Cabrillana han interpretat la composició Cançó de teatre, guanyadora del premi Sibelius de Cantautors 2012. Com a cloenda l’Orfeó Manresà ha interpretat l’obra Cançó a Mahalta, de Pedro Pardo Bañeres, guanyadora del premi Fundació Orfeó Manresà 2012.
 
S’hi han lliurat també els premis Lacetània següents:
 
Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.000 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d’Estudis del Bages i Òmnium Cultural. Atorgat al treball Els castells i les torres medievals del Bages, de Xavier Sitjes i Molins, un treball de síntesi en el qual es fa una exhaustiva anàlisi i es fa palès un gran coneixement de la historiografia, l’arquitectura, la tècnica i la terminologia d’aquest tipus de construccions medievals.
 
Premi Fundació Orfeó Manresà a una composició musical per a cor, per ser cantada en català. Convocat i dotat amb 600 euros per la Fundació Orfeó Manresà. Atorgat a Jordi Sansa i Llovich, de Tremp (Pallars Jussà), per l’obra Un camí a la llibertat!, per la coherència formal i l’acurat lligam que estableix entre text i música, tot demostrant un sòlid coneixement de l’instrument coral.
 
Premi Joaquim Sarret i Arbós sobre algun aspecte històric de l’època medieval del Bages, convocat i dotat amb 1.000 euros pel Centre Excursionista de la Comarca de Bages. El jurat decideix declarar desert el premi d’enguany, atès que els treballs presentats, tot i la seva qualitat, no s’ajustaven a les exigències de les bases del premi, referides a la comarca del Bages.
 
Premi Òmnium Bages de Planificació Lingüística per a projectes que promoguin i potenciïn l’ús del català, tant en diferents sectors o col·lectius de la societat com en tota la població. Convocat i dotat amb 1.000 euros per Òmnium Cultural del Bages. El jurat decideix declarar desert el premi d’enguany, en no haver-s’hi presentat cap proposta adequada a les bases.
 
Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat i dotat pel diari Regió7 amb 200 euros. Atorgat a la publicació Manresa a cop d’ull, per la singularitat de la proposta i pel valor d’una iniciativa sense cap motivació comercial, editorial, política o associativa, amb l’única finalitat de comunicar continguts dins la pròpia comunitat ciutadana.
 
Premi Sibelius de Composició Musical per a una composició musical inèdita, amb lletra íntegrament en català. Convocat i dotat per l’establiment Sibelius amb 150 euros i l’enregistrament del tema en estudi. Atorgat a l’obra: És el joc, composta per Pep Soler i Prim, del grup L’Espiera del Cranc, pel seu text, l’originalitat i la frescor en la composició.
 
Premi Treballs de Recerca per a Joves a treballs de recerca sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, realitzats per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius. Convocat i dotat amb 300 euros per als autors i 100 euros per als professors tutors pel Centre d’Estudis del Bages. El jurat decideix atorgar el premi al treball: Fem reviure el passat. La Guerra Civil i la Postguerra a Manresa en la veu dels testimonis, de Maria Domènech i Espinet i Gemma Lorenzo i Perramon, tutoritzat per la professora Anna Daura i Ollé, del Col·legi La Salle de Manresa.  I també una menció honorífica al treball titulat: L’ariet hidràulic. Estudi, restauració, creació i catalogació d’ariets a la Catalunya central, del qual és autor Joan Vilà i Rovira, i professor tutor Joan Carles García i Zamora, de l’IES Miquel Bosch i Jover, d’Artés.