Òmnium Vallès Oriental celebra la 24a Festa de les Lletres Catalanes

Actualitat

Foto de família amb tots els guanyadors.

Òmnium Cultural va celebrar, divendres passat, la 24a. Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental. Tot seguit podeu consultar la relació de guanyadors:

24è. Premi de novel·la Josep Saperas, patrocinat per la família Saperas i dotat amb 3.000€. Jurat: Martí Monclús, Joaquim Ferrer i Yvonne Griley. Guanyadora: Dora Serra per L’uniforme.
24è. Premi de poesia Estabanell Energia, patrocinat per Estabanell i Pahissa i dotat amb 1.800€. Jurat: Judith Cobeña, Xavier Noya i Ferran Catarineu. Veredicte: en aquesta ocasió el jurat ha considerat que els treballs, tot i tenir una vàlua i qualitat destacables, no s’adaptaven al què es demanava, i per això en aquesta edició el premi ha quedat desert. La dotació econòmica anirà íntegrament a Cáritas Vallès Oriental.
1r. Premi de Treball de Recerca, patrocinat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental. Jurat: Manel Sànchez i Roser Basté Guanyadora: Mar Martín per Els batallons de treballadors forçats de Franco. Dotació: 300€. També hi ha un premi Ex aequo, dotat amb 150€, per a Roger Madorell i Ivette Camps pel treball Estudi transversal del món casteller.
2n. Premi Eugeni Xammar de periodisme, patrocinat per Elèctrica Canet i dotat amb 600€. Jurat: Francesc-Marc Àlvaro i Santiago Ramentol. Guanyador: Ara Vallès i Contrapunt. Enguany també s’han proclamat dos accèssits, l’un per a la revista Vallesos, i l’altre per a Ràdio Granollers. Aquests accèssits són honorífics i no tenen dotació econòmica.
3r. Premi Ramon Casanovas a l’acció cívica a favor de la llengua catalana, patrocinat per la família Casanovas i dotat amb 1.000€. Guanyador: Català Sempre.
13è. Premi Jaume Camp de sociolingüística, patrocinat per Esther Camp en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans, i dotat amb 6.000€. Guanyador: Francesc Xavier Vila i Moreno per Entre la cohesió i el plurilingüisme socials. Algunes lliçons internacionals per a les polítiques lingüístiques educatives catalanes.

A part de tots aquests premis, l’acte va servir per dur a terme diferents reconeixements. D’una banda, es va reconèixer el mèrit de Blanca Roca, de l’INS La Vall del Tenes, de Santa Eulàlia de Ronçana, per haver quedat finalista de Catalunya en la seva categoria del Premi Sambori Òmnium 2013. En aquest sentit cal tenir en compte que el Premi Sambori Òmnium va comptar amb la participació de prop de 100.000 alumnes de Catalunya, País Valencià, Catalunya Nord i Franja de Ponent, dades que el converteixen en el premi de narrativa escolar amb més participants d’Europa. També es va voler recordar Ramon Buscallà i Corominas, vicepresident primer de l’entitat recentment traspassat, i a la vídua de Joan Planellas, que ha donat a Òmnium Vallès Oriental l’arxiu que el seu marit va anar compilant durant anys i que comprèn la primera activitat d’Òmnium a la nostra comarca des de la dècada dels seixanta. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Granollers, Alba Barnusell, i la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, van dur a terme la part més institucional amb els seus discursos. La nota musical la van posar Toti Soler i Joan Massotkleiner amb tres intervencions del seu espectacle El món perdut de Salvador Espriu.