Roc Fuentes: “La Constitució hauria de ser declarada nul·la”

Actualitat

L’advocat i polític Roc Fuentes ha tancat aquest dilluns 2 de desembre el curs sobre Llums i ombres de la Transició organitzat al Centre Cultural per Òmnium i el Centre d’Estudis Històrics.

L’advocat i polític Roc Fuentes ha tancat aquest dilluns 2 de desembre el curs sobre Llums i ombres de la Transició organitzat al Centre Cultural per Òmnium i el Centre d’Estudis Històrics.
 
Fuentes ha posat de manifest que la capacitat d’acció unitària en diversos fronts va ser una de les característiques fonamentals del període, tant a Terrassa com al conjunt de Catalunya. Ha subratllat el paper dels sectors de base de l’Església catòlica i del sindicalisme, que van aprofitar les escletxes del règim per intervenir des de dins a favor dels drets socials i polítics. Altrament la simple existència de l’associacionisme cultural l’enfrontava al franquisme perquè la defensa de la cultura, la llengua i el país ja constituïa per si sola un motiu d’oposició.
 
Tot i la importància de l’oposició al franquisme a Terrassa i Catalunya, la mort al llit del general Franco i la perpetuació del règim s’expliquen perquè aquesta oposició no era prou forta en el conjunt de l’Estat i pel context internacional. Els Estats Units actuaren en el sentit d’afavorir una evolució controlada que no deixés marge a canvis que haurien pogut convertir l’Estat espanyol en un territori neutral.
 
El cost social i polític va consistir a perpetuar al poder les forces fàctiques (jerarquia eclesiàstica, exèrcit, poder judicial, oligarquia econòmica) que venien del passat, i de retruc l’elaboració d’una constitució amb drets socials i nacionals de segona i de tercera. “La Constitució hauria de ser declarada nul·la”, ha conclòs Fuentes, perquè es fa fer sota pressions predemocràtiques”
 
Tot plegat ha conduït a un anquilosament de la situació, al malbaratament de recursos públics, a una baixa qualitat democràtica, a la corrupció i sobretot a desaprofitar les possibilitats positives que sí que podien derivar-se d’una interpretació de la Constitució que, sobretot en l’àmbit nacional, no s’ha dut a terme per una voluntat política centralitzadora.
 
En aquest sentit, Roc Fuentes ha reclamat dues noves transicions: la nacional (la independència és difícil però encara més ho és reformar l’Estat espanyol) i la política i social (amb una democràcia més participativa i més neta que permeti el sanejament de la classe política).