Premis VOC 2020

Actualitat

El dilluns 2 de març va tenir lloc a la sala InGràcia de Barcelona la festa de lliurament dels Premis VOC 2020. Després de quasi un mes de Mostra d’audiovisuals en català a més de 30 municipis del país, podem assegurar que hem viscut la millor edició dels Premis VOC: per la qualitat de tots els curtmetratges finalistes; per l’assistència del públic a les sales de cinema, que ha arribat a les 3000 persones, un 78,57% més que en l’edició passada; pel ressò que ha tingut la Mostra a la premsa nacional i local, i pel nombre d’inscripcions que entraven dins les bases (96 la 3a edició, 130 la 4a edició).

©dani codina/Òmnium

Txe Arana, presentadora de la festa, va conduir l’entrega dels Premis VOC mentre s’anaven desgranant un per un tots els premis de la nit.

CATEGORIA SALA OBERTA

Els primers premis a pujar a l’escenari van ser els de Sala Oberta, la nova categoria adreçada a projectes audiovisuals en desenvolupament emmarcats dins dels nous formats digitals, que tan bona acollida van tenir en la seva presentació pública el 3 de febrer passat a la Filmoteca de Catalunya.

El jurat, format per Maria Rovira, Víctor Sala i Arnau Gifreu, va lliurar els següents premis:

PREMI DEL PÚBLIC SALA OBERTA PER A MINUT FELIÇ

©dani codina/Òmnium

Tal com passa a les sessions de la Mostra, el públic que ens va acompanyar a la Filmoteca de Catalunya va emetre els seus vots per escollir el que van considerar el millor projecte presentat. El Premi del Públic Sala Oberta se’l va emportar la websèrie d’Instagram Minut feliç, dirigida per Pepa Fluvià i produïda per Xavier Docampo i Martina Tresserra. Són capítols d’un minut de durada que parteixen de la següent trama: quan falta només una setmana per al seu casament, la Marga deixa el Santi. Vol ser feliç, i està disposada a fer qualsevol cosa per tal d’aconseguir-ho.

MENCIÓ DEL JURAT SALA OBERTA A ORGULL CAMP

©dani codina/Òmnium

El jurat de Sala Oberta va voler fer una menció especial a Orgull camp, un projecte transmèdia d’edutainment amb 4 eixos: una sèrie de ficció juvenil; el procés creatiu de la sèrie amb la participació de joves assessores de guió i expertes en temàtiques LGTBIQ; continguts per a xarxes socials, i la Plataforma Orgull Camp, web interactiva per oferir materials pedagògics. El projecte està dirigit per Aïda Torrent Ciudad i produït per Camille Zonca.

PREMI SALA OBERTA PER A SANT JUST FEVER

©dani codina/Òmnium

El Premi Sala Oberta va caure a les mans de Sant Just Fever, una websèrie policíaca ambientada als anys 70 que ha aconseguit implicar tots els veïns i veïnes de Sant Just Desvern, des del carnisser del poble fins a la Clara Segura. Aquest premi està dotat amb 1.800 € més la mentoria d’un professional que donarà suport al creixement del projecte.

Es va anunciar (ja ho vam fer en directe a l’estrena de Sala Oberta a la Filmoteca de Catalunya) que, en la 5a edició dels Premis VOC 2021, el premi Sala Oberta tindrà la mateixa dotació econòmica que les altres categories: 4.000 €.

CATEGORIA CURTMETRATGE DOCUMENTAL

Un cop lliurats els premis de Sala Oberta, vam passar a la categoria de curtmetratge documental. El jurat de les dues categories de curtmetratges, la documental i la de ficció, està format per Anna Bertran, Belén López, Marc Recha, Mónica Bernuy i Tono Folguera.

PREMI DEL PÚBLIC AL MILLOR CURTMETRATGE DOCUMENTAL

©dani codina/Òmnium

Després de comptabilitzar les més de 1.500 butlletes que els públics de totes les sales van dipositar a les bústies, i amb una forta competició entre els curts finalistes de cada categoria, el Premi del Públic al millor Curtmetratge Documental, dotat amb 1.000 €, se’l va emportar Negre de merda, dirigit per Manel Serrat i produït per Un Capricho de Producciones. És un documental centrat en la figura de Daura, un negre de Banyoles, i les seves vivències des de la confrontació cultural, la lluita per l’estabilitat emocional i la superació personal.

PREMI DEL JURAT AL MILLOR CURTMETRATGE DOCUMENTAL

©dani codina/Òmnium

El Premi del Jurat al Millor Curtmetratge Documental se’l va emportar Savis de l’horta, dirigit i produït per David Segarra, un documental que recupera les històries i experiències d’homes i dones llauradores. A través d’això descobrim un món cultural, humà i geogràfic oblidat per la societat urbana. Des d’aquí també volem reconèixer la gran tasca que des del País Valencià s’està fent per produir cinema en la nostra llengua.

CATEGORIA CURTMETRATGE DE FICCIÓ

PREMI DEL PÚBLIC AL MILLOR CURTMETRATGE DE FICCIÓ

©dani codina/Òmnium

El Premi del Públic al Millor Curtmetratge de Ficció va ser per a Bruna, dirigit per Albert Blay i Cristina Massagué, i produït per Filmative. És un curt que parla de l’assetjament a classe des de la vivència de la Bruna i la seva relació amb els companys de classe. Un tema que interpel·la directament tota la comunitat educativa i que ha despertat l’interès a professorat i alumnat dels instituts que han fet sessions matinals.

MENCIÓ DEL JURAT AL MILLOR CURTMETRATGE DE FICCIÓ

©dani codina/Òmnium

Tal com va passar a la categoria Sala Oberta, les deliberacions del jurat van lliurar una menció especial per al curtmetratge Sòl, dirigit per Clàudia Munuera i produït per Boogaloo Films. El curt ens deixa veure una conversa a temps real entre l’Emma i en Xavi, un amic de la família, conversa que ens anirà descobrint que la vida va carregada d’històries compartides.

PREMI DEL JURAT AL MILLOR CURTMETRATGE DE FICCIÓ

©dani codina/Òmnium

El darrer premi de la nit va ser per al Premi del Jurat al Millor Curtmetratge de Ficció. El guanyador va ser Ferides, dirigit per Joan Paüls i produït per Igluuu Studies. Narra la història d’amor entre dues persones invidents, la vida de les quals es veu alterada quan el noi porta notícies inesperades.

Per finalitzar la Gala de Lliurament dels Premis VOC, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, ens va parlar de la importància que els Premis VOC tenen per a l’entitat i del compromís que tots nosaltres tenim per aconseguir que el cinema català pugui créixer i viure com tots els altres cinemes nacionals, amb la mateixa normalitat. És la tercera vegada que el nostre president, Jordi Cuixart, no pot ser entre nosaltres, una altra anormalitat. Sí que ens van acompanyar les seves paraules: “Un país sense audiovisual no és país, i una llengua que no cohesiona els qui la viuen no és llengua”. Desitgem de tot cor que a la 5a edició puguem escoltar en directe les seves paraules.

©dani codina/Òmnium

I així vam clausurar la 4a edició dels Premis VOC►Mostra d’audiovisual en català, un projecte en creixement que treballa per aconseguir normalitzar el català a les pantalles de cinema, donar suport als equips de creació audiovisuals i fer que el màxim de persones puguin gaudir de l’excel·lent cinema que es fa en llengua catalana.

Moltíssimes gràcies a tots els que ens heu acompanyat en aquesta edició! I ara, a preparar les bases dels Premis VOC 2021, que publicarem aquest mes de març, i que obrirà de bat a bat les portes de la 5a edició dels Premis VOC. Hi esteu tots convidats!

©dani codina/Òmnium

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.