(Re)volta Can Peguera: On les paraules prenen sentit – Barcelona

Actualitat

Diumenge 26 de març Òmnium Cultural Nou Barris va participar en la Marató de Re(Voltes) que s’estenia a tota Catalunya.

Fidels al nostre compromís a portar cultura als barris, en aquest cas l’escollit era Can Peguera que, si bé és un dels barris més petit, amaga moltes històries.

Amb el rellotge a l’hora (aquella matinada l’havíem avançat) va aplegar a una trentena d’assistents per a aquesta nova edició.

Els canvis urbanístics a Barcelona dels anys vint implicaren canvis socials. La Canadenca, el pistolerisme, alguns noms propis.

Aprofitant que el barri està en obres, el refugi de la Guerra Civil està al descobert. Vam parlar de l’impacte de la guerra en la població i com la Centuria Sacco i Vancetti va tenir com a membres alguns veïns i veïnes, incorporant-se a la Columna Tierra y Libertad.

Precisament, Tierra y Libertad y Solidaridad Obrera eren dues de les publicacions que circulaven per les cases, de manera clandestina. El secretari de la FAI era un veí del barri.

El passeig acabava enfront de la que va ser la Bodega Munich, on les tertúlies anarquistes van voler ser apagades pel cens franquista dels anys quaranta.

Per finalitzar, vam fer una posada en comú, tot compartint una copa de cava.