Xavier Antich: “Amb les (Re)voltes volem fer protagonistes el passat, el present i el futur de Catalunya per reforçar el sentiment de pertinença ”

Actualitat

Òmnium Cultural organitza una trentena de (Re)voltes arreu del territori per enfortir la cohesió social.

Barcelona, 25 de març de 2023 – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que “cal fusionar la memòria històrica, les lluites i realitats del present i els reptes de futur per assolir un país més cohesionat i enfortit”.  Antich ho ha dit en la (Re)volta gitana d’aquest dissabte al barri de Gràcia de Barcelona, un reconeixement a la contribució de la comunitat gitana d’aquest barri i fomentar així la coneixença de les seves realitats per generar més cohesió social. “Amb les (Re)voltes volem fer protagonistes el passat, el present i el futur per reforçar el sentiment de petinença”, ha explicat Antich, amb l’objectiu de conscienciar que, només promovent de manera unida les lluites actuals, ens enfortirem com a poble: “cal mostrar la llengua catalana com una llengua compartida i de cohesió”. La marató de (Re)voltes que organitza Òmnium Cultural recorre aquest cap de setmana els carrers d’una vintena de municipis catalans. Són itineraris pensats per conèixer en profunditat les realitats socials actuals i generar debat entre totes les persones que hi assisteixen, perquè en seran protagonistes. Les (Re)voltes compten amb la implicació de les seus territorials d’Òmnium i són possible gràcies a la col·laboració d’un centenar d’entitats com Creu Roja, Cal Blanxart, el Consorci per la normalització lingüística, l’Associació de joves gitanos de Gràcia o el Centre d’estudis de l’Hospitalet, entre d’altres. 

(Re)voltes arreu del territori

Les (Re)voltes són passejades guiades en grup per barris o pobles. Tenen com a fil conductor els relats vivencials de les persones i entitats protagonistes de les lluites i processos de transformació social que hi han tingut lloc. En aquestes, les participants dialoguen sobre les experiències i emocions viscudes i evocades en la ruta. A les (Re)voltes, la memòria individual i col·lectiva, el territori i la història quotidiana i popular construeixen un lloc de trobada i reconeixement mutu.

Els àmbits d’intervenció de les (Re)voltes fan referència a les peculiaritats, complexitats i realitats socials de cada indret, població i barri, amb la intenció d’abordar debats i preocupacions socials. Cada indret és testimoni d’un passat i un present diferents i, per això les (Re)voltes s’ajusten a lluites veïnals i populars, en defensa del territori, antiracistes, feministes o per l’habitatge, entre d’altres, en un intent de donar les eines necessàries per adaptar el projectes (Re)voltes al capital social i popular de cada espai.

Aquesta setmana, el tret de sortida

La marató de (Re)voltes que se celebra del 20 al 26 de març donarà el tret de sortida a les activitats que se succeiran a tot el territori durant la primavera, l’estiu i la tardor. 

A Tarragona, la (Re)volta Sountigué vol conèixer el paper que juguen les dones en la cultura africana i que comptarà amb el “Grup Indivisibles”, que explica el seu projecte de construcció de pous d’aigua potable a l’Àfrica. D’altra banda la Vila de Gràcia a Barcelona, acollirà la (Re)volta gitana, un reconeixement a la contribució de la comunitat gitana de Gràcia. A Mataró, es posarà el focus en les persones d’origen migrant del barri de Cerdanyola i a Lleida, amb una (Re)volta a La Mariola que repassarà els origens del barri fins la creació dels blocs Juan Carlos i Turó de Gardeny.

La marató de (Re)voltes acabarà amb una activitat al Berguedà. Una (Re)volta habitacional sobre l’emancipació, la gentrificació, el racisme, l’edatisme, els prejudicis o la pujada de preus del sector immobiliari.