Sentit homenatge i comiat cívic a Muriel Casals

Actualitat

Sentit homenatge i comiat cívic a Muriel Casals

Òmnium Cultural ha fet aquest vespre un sentit acte de comiat i homenatge cívic a Muriel Casals. A partir de les set del vespre al Parc de la Ciutadella de Barcelona i a partir del seu lema «nosaltres som el somni», diverses persones, actuacions i vídeos han recordat «les lluites» de l’expresidenta d’Òmnium i diputada al Parlament de Catalunya (Junts pel Sí), en un acte emotiu que ha aplegat la família i una gran representació cívica i política del país. Podeu veure’n el vídeo íntegre aquí i una fotogaleria.
 

Presentat per la periodista Rita Marzoa, l’acte ha començat amb un vídeo de Muriel Casals i l’Elèctrica Dharma i ha seguit amb una galeria fotogràfica acompanyada de la Cobla Sant Jordi, abans de donar pas a diverses personalitats properes a ella que han glossat la seva trajectòria de en cinc àmbits: Arcadi Oliveres en justícia social, Juste de Nin i Jordi Parés en llengua i cultura, Ada Parellada en drets de les dones, Xavier Sala i Martín en educació, i Carme Forcadell i Josep Maria Vila d’Abadal en país.
 
Cuixart: El millor homenatge a la Muriel serà la victòria d’un país milllor

La segona meitat de l’acte l’ha obert un vídeo amb unes 300 fotografies fetes per la gent amb la Muriel, enviades prèviament per correu electrònic o etiquetades a les xarxes socials amb #homenatgeMuriel, de nou amb l’acompanyament de la Cobla Sant Jordi. Tot seguit, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha fet el discurs central de l’acte, acompanyat dels expresidents Quim Torra i Jordi Porta. 

 
«Amb el cor fort, i la veu ben alta, us emplacem a compartir en la lluita com ella ho va fer; amb generositat, discreció, honradesa, felicitat, fermesa i determinació», ha afirmat Cuixart en el seu discurs (llegiu-lo íntegre). «Sabeu què diem: el millor homenatge, la victòria! Però compte. La victòria que volem és la de tothom. La victòria d’un país millor. Sense vencedors ni vençuts. Un país més just. Un país més pròsper i més transparent, més culte, més digne per tothom, sobretot pels més desafavorits.», ha afirmat. «Gràcies per totes les mostres de suport rebudes. Sabem que la Muriel no és de ningú en particular, sinó que és de tothom una miqueta», ha afegit. 
 
“Procurarem ser fidels a tots els valors que la Muriel representava”, ha afirmat Jordi Porta. “El seu llegat és sobretot el de l’esperança. Ara tenim el millor argument per la independència: ho farem per ella”, ha dit Quim Torra.

La recta final l’ha obert un fragment del discurs “Nosaltres som el somni”, un dels més simbòlics i vigents de Muriel Casals, pronunciat al Concert per la Llibertat del Camp Nou el juny del 2013.  Els Castellers de Vilafranca han fet un pilar de cinc d’homenatge a l’expresidenta d’Òmnium, abans d’una acció final sorpresa: una trentena de personalitats han deixat clavells vermells a l’escenari, en memòria de Muriel Casals; entre aquestes, Lluís Llach, que ha cantat a capella la cançó Abril 74. Després dels Segadors, l’himne nacional de Catalunya, la cançó Bella Ciao ha servit de cloenda.
#HomenatgeMuriel 18F

Gran representació cívica i política 
L’acte d’homenatge a Muriel Casals ha aplegat una gran representació cívica i política del país: el president Carles Puigdemont i tots els consellers de la Generalitat de Catalunya, la presidenta del Parlament Carme Forcadell, l’expresident de la Generalitat Artur Mas, els diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es pot i la CUP, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, la de Badalona Dolors Sabater, el de Sabadell Juli Fernàndez i la de Vilanova i la Geltrú Neus Lloveras, o els eurodiputats Ramon Tremosa i Josep M. Terricabras; per part de la societat civil, una nodrida representació d’Òmnium, amb la junta directiva i els presidents territorials, el president de l’ANC Jordi Sànchez o el de l’AMI Pep Andreu, a més de representants sindicals, col·legis professionals, o entitats culturals, educatives, socials o esportives.

Homenatge institucional previ al Parlament 

Prèviament, el Parlament de Catalunya ha fet un acte institucional en memòria de la diputada de Junts pel Sí. Hi han intervingut el president de la Generalitat Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament Carme Forcadell i el president d’Òmnium Jordi Cuixart, que ha destacat que «la Muriel ha estat una mestra de vida, tot un referent, per la valentia i sobretot per les ganes boges de viure; donem modestament i per la part que ens toca, les gràcies al Parlament per aquest reconeixement a la seva diputada, una ciutadana raonable, una bona persona, una dona lliure».

També hi ha participat l’Elèctrica Dharma, Maria del Mar Bonet, el Cor de Cambra del Conservatori del Liceu i Sílvia Bel.