Seus

Bages – Moianès

La cinquena edició de la gala dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura es va fer el 17 de novembre, al teatre Conservatori de Manresa.

El fil conductor era Dones de teatre, amb la voluntat de fer un reconeixement i homenatge a les autores, actrius, directores i creadores teatrals del país. La gala va ser presentada per l’actriu Mireia Cirera i la part musical va anar a càrrec del grup LUR, format per Cinta Macià al piano i Berta Portabella a la veu.

A més de representants d’entitats i autoritats municipals i comarcals, hi va assistir també el president de la junta nacional d’Òmnium, Xavier Antich.

Entre els tretze guardons, Òmnium va lliurar el Premi Empremta a TEST, Festival de Pobles Creatius, i el Premi Josep Maria Aloy de Narrativa Jove, dotat per UManresa, a Robert Canet Torres, pel relat Abacada (finalista: Àlex Castro Pizarro, pel relat Viure el silenci, la novetat i la paternitat.

Durant l’acte, es va fer públic que l’any vinent els premis es lliuraran a Sant Vicenç de Castellet.

 

 

Quines entitats promovem els Premis Lacetània?

Des que Òmnium Cultural del Bages va impulsar la creació dels Premis Lacetània, l’any 1983, hi ha hagut diverses entitats i organismes que hi han anat col·laborant i que hem treballat conjuntament per dur-los a terme.

Actualment, i des que en l’edició del 2019 ens vam proposar  ampliar el ventall dels premis amb la incorporació de disciplines com el circ, el teatre i les arts plàstiques, les entitats convocants som:

Ajuntament de Manresa, que convoca el Premi Pare Ignasi Puig i Simon, sobre la Manresa ignasiana

Amics de la Seu de Manresa, que convoca el Premi Berenguer de Montagut

Associació Cultural El Galliner, que convoca el Premi El Galliner de textos teatrals i el Premi Maria Matilde Almendros al teatre amateur

Centre d’Estudis del Bages, que convoca el Premi Magí Canyelles Ferreres per a estudis sobre la Catalunya Central i el Premi Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves

Cercle Artístic de Manresa, que convoca el Premi a la Projecció artística

Cineclub Manresa, que convoca el Premi Plácido a la producció cinematogràfica

Consell Comarcal del Bages que convoca el premi a la Cultura popular tradicional

Òmnium Bages-Moianès, entitat coordinadora, que convoca el Premi Empremta i el Premi Josep Maria Aloy de Narrativa Jove, amb patrocini de la Fundació Universitària del Bages·UManresa i col·laboració de Regió7

Estudi musical Litel.cat, que convoca el Premi Litel de Música

Ràdio Manresa, que convoca el Premi Maria Matilde Almendros al teatre amateur

Regió7, que convoca el Premi Regió7 de Comunicació

 

Amb la col·laboració de:

Cots i Claret

Zenobita

Parcir Edicions Selectes

FUB-Manresa

Regió7

Premis i bases

Premi Beca de Recerca Pare Ignasi Puig i Simon

Beca de Recerca convocada per l’Ajuntament de Manresa i dotada amb 3.000 euros, als quals caldrà aplicar els impostos corresponents, per a un projecte de recerca o divulgació que enforteixi el relat turístic i divulgatiu sobre el llegat de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat en el sentit més ampli possible.
 

Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi Berenguer de Montagut per a estudis sobre la Seu de Manresa

A treballs de recerca o de divulgació sobre art, música, religió o valors culturals emmarcats en l’àmbit de la basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa. Convocat pels Amics de la Seu i dotat per Cots i Claret amb 1.000 euros, als quals caldrà aplicar els impostos corresponents. 
 

Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi El Galliner de textos teatrals

A una obra de teatre. Convocat per l’Associació Cultural El Galliner, de Manresa. El premi consistirà en la lectura dramatitzada de l’obra o una residència tècnica de dos dies per fer una funció al Kursaal, d’acord amb el que s’especifica en les bases detallades. 

Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves

A un article sobre el treball de recerca de batxillerat o cicles formatius fet el curs 2022-2023 o 2023-2024 que estudiï qualsevol aspecte de la Catalunya Central. Convocat i dotat pel Centre d’Estudis del Bages amb 300 euros per als autors, als quals caldrà aplicar els impostos corresponents, i una subscripció per dos anys a la revista Dovella per al professor tutor.   
 
Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi a la Projecció artística – Dibuix

Convocat pel Cercle Artístic de Manresa per distingir un/a artista en dibuix de la Catalunya Central, de qui es valorarà l’obra i la projecció al llarg del temps amb una exposició l’any següent a l’Espai 7, de Manresa, i, si ho desitja, altres exposicions a l’Espai d’Art del Cercle i a l’Espai Òmnium.
 
Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi Plácido a la producció cinematogràfica

A una iniciativa de producció cinematogràfica, relacionada amb la comarca del Bages per la vinculació que hi pugui tenir (equip tècnic, artístic, producció, temàtica, localització). Convocat i dotat per Cineclub Manresa amb 300 euros, als quals caldrà aplicar els impostos corresponents, un abonament de l’any 2025 i l’exhibició del treball dins la temporada en curs de Cineclub Manresa.
 
Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi Consell Comarcal del Bages a la cultura popular i tradicional

A iniciatives dutes a terme en el darrer any i mig per entitats o associacions de la comarca. Convocat i dotat pel Consell Comarcal del Bages amb 1.500 euros, als quals caldrà aplicar els impostos corresponents.

Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi Magí Canyelles Ferreres per a estudis sobre la Catalunya Central

A un treball de recerca o de divulgació en qualsevol camp emmarcat en la Catalunya Central. Dotat amb 1.500 euros, als quals caldrà aplicar els impostos corresponents. Convocat pel Centre d’Estudis del Bages, amb patrocini de Zenobita edicions i Parcir Edicions Selectes.

Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi Josep Maria Aloy de Narrativa Jove

Adreçat a joves escriptors entre 16 i 20 anys. Dotat amb 500 euros i la publicació al diari Regió7, el primer premi, i amb 200 euros, el treball finalista. En tots els casos, caldrà aplicar-hi els impostos corresponents. Convocat per Òmnium Bages-Moianès, amb patrocini de la Fundació Universitària del Bages·UManresa i col·laboració de Regió7.

Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi Litel de Música

A una composició musical inèdita, tant la lletra com la instrumentació, i íntegrament en català. Convocat per Litel.cat. El premi consistirà en la producció, enregistrament, mescla i masterització del tema a l’estudi Litel.cat.

Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi Empremta

En reconeixement a una iniciativa de país personal o col·lectiva que hagi destacat en els darrers temps, des de les comarques del Bages i el Moianès, en el desenvolupament cultural, artístic o social del país. Convocat per Òmnium Bages-Moianès.

Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi Maria Matilde Almendros Carcasona al teatre amateur

Convocat per Ràdio Manresa i El Galliner, en record de qui ha estat l’actriu manresana més significada de l’escena catalana de l’últim segle, en reconeixement a la tasca realitzada per persones, en actiu o no, vinculades al teatre amateur, o bé a col·lectius teatrals actuals, dins l’àmbit territorial de les comarques del Bages i el Moianès
 

Consulteu-ne les bases, aquí.

Premi Regió7 de Comunicació

A iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social, sobre temes de les comarques del Bages, el Berguedà, la Cerdanya, el Moianès, el Solsonès, el Lluçanès, l’Anoia, l’Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat pel diari Regió7 i dotat amb 300 euros, als quals caldrà aplicar els impostos corresponents, i una subscripció a l’edició electrònica valorada en 400 euros.
 

Consulteu-ne les bases, aquí. 

Veredictes dels Premis Lacetània 2023

Història

L’any 1983, la delegació al Bages d’Òmnium Cultural institueix els Premis Lacetània, juntament amb el Premi Bages de Cultura. Inicialment s’adreçaven a literatura juvenil i reportatges periodístics, però es van anar ampliant any rere any, fins a oferir un autèntic cartell de premis, en col·laboració amb altres entitats culturals de la comarca.

A partir de l’any 2019, els guardons passen a denominar-se Premis Lacetània de les Arts i la Cultura i ofereixen novetats importants amb la incorporació de noves modalitats, convocades per entitats representatives de l’art i la cultura, que inclouen un ampli espectre dels àmbits artístics i del món del teatre i el circ. Coordinats per Òmnium Bages-Moianès, continuen participant en la convocatòria l’Ajuntament de Manresa, el Centre d’Estudis del Bages i el diari Regió7. La novetat d’aquesta edició és la incorporació a l’organització d’entitats com l’Associació Cultural El Galliner, el Cercle Artístic de Manresa i La Crica, que ampliaran el ventall de premis. S’hi afegeixen com a nous premis el Premi El Galliner de textos teatrals, convocat pel Galliner; el Premi a la Projecció artística, en diferents modalitats anuals, convocat pel Cercle Artístic de Manresa; el Premi La Crica de Circ, convocat per La Crica, i el Premi Empremta, convocat per Òmnium en reconeixement a una iniciativa de país, personal o col·lectiva. D’altra banda, el Premi Bages de Narrativa Jove, que va lliurar Òmnium Bages-Moianès per primera vegada el maig del 2018, s’incorpora també al cartell dels premis Lacetània. Continuen formant part de la convocatòria el Premi Antoni Esteve per a estudis sobre la Catalunya Central, el Premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre la Manresa ignasiana, el Premi Regió7 de Comunicació i el Premi Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves.

En les edicions posteriors s’hi aniran incorporant nous guardons: l’any 2020, Cineclub Manresa s’afegeix a la llista d’entitats convocants amb el nou premi Plácido a la producció cinematogràfica. El 2021, l’Estudi Litel.cat convoca el nou premi Litel de Música. El 2022 s’hi incorporen dos nous premis: el Berenguer de Montagut, que convoquen els Amics de la Seu de Manresa, i que premia treballs de recerca sobre la Seu de Manresa, i el del Consell Comarcal del Bages a la cultura popular i tradicional. I el 2023 arriba el nou guardó Maria Matilde Almendros Carcasona, en reconeixement a la tasca realitzada per persones, en actiu o no, vinculades al teatre amateur o bé a col·lectius teatrals actuals, convocat per Ràdio Manresa i El Galliner. En la mateixa edició, es fa un nou enfocament del Premi Pare Ignasi Puig i Simon, que es converteix en una beca de recerca, i el premi Bages de Narrativa Jove passa a nomenar-se premi Josep Maria Aloy de Narrativa Jove i el dota FUB-UManresa.

Cal remarcar també que el 2022 la gala de lliurament dels premis surt per primera vegada de Manresa per convertir-se en un esdeveniment itinerant, que cada dos anys es farà fora de la capital comarcal. El primer municipi que l’acull és Sallent, que aprofita l’esdeveniment per mostrar la riquesa cultural de la vila a l’Espai de la Fàbrica Vella.

 

Notícies

No hi ha notícies

Carregar més