Seus

Terrassa

La Nit del Misteri és l’acte de lliurament dels premis literaris que organitza Òmnium Terrassa, el premi principal dels quals és el Premi de novel·la Ferran Canyameres, el premi de novel·la d’intriga més antic del país en el seu gènere i amb la dotació més alta, de 5,500 €, juntament amb la publicació del llibre gràcies al suport d’Editorial Pagès i la mútua La Previsió Terrassenca.

Des de l’any 1986, Òmnium Cultural Terrassa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa convoca el premi Ferran Canyameres de narracions curtes en homenatge a l’escriptor terrassenc. Després, a partir del 1990 se li suma el Premi de novel·la Ferran Canyameres i actualment inclou també els premis Maria Rovira i Montserrat Oller, destinats a alumnes de primària, secundària i post obligatori, i el premi de poesia Enric Gall. Tots els premis estan relacionats amb el gènere policíac, d’intriga o misteri, menys el de poesia Enric Gall que promou els valors ciutadans.

L’atorgament i el lliurament dels premis, la Nit del Misteri, que va començar celebrant-se el juny 1994 i es fa coincidir amb el solstici d’estiu, es produeix durant un acte literari que té lloc a la Nova Jazz Cava de Terrassa a finals de juny.

.Ajornament de l'entrega dels premis de la Nit del Misteri a causa de la Covid-19.

El passat dia 30 d’abril va concloure el termini per entregar obres originals als premis literaris de la Nit del Misteri organitzats per Òmnium Terrassa. Els premis, un dels quals el Premi de Novel·la Ferran Canyameres, el més ben dotat a Catalunya en el seu gènere, els premis han tingut una alta participació. Tot i la situació actual s’han rebut prop d’un centenar d’originals.

Estava previst que el 25 de juny se celebrés, com cada any, a la Nova Jazz Cava, l’entrega de premis. Per motius obvis no podrem celebrar la festa de la Nit del misteri en aquestes dates. Des de la Comissió dels premis i els secretaris de les diferents categories del jurat s’ha pres la decisió d’ajornar l’entrega de premis i la festa de la Nit del Misteri fins més endavant. Data que donarem a conèixer quan estigui tot tancat.

Els jurats de les diferents categories ja han començat amb la lectura de les obres per, finalment, poder fer públic el seu veredicte amb els guanyadors de cada categoria. Tot i els moments excepcionals que estem patint, no volem deixar de reivindicar el sector cultural del nostre país, la cultura ens farà lliures.

 

Les bases dels premis

XXIX Premi de novel·la Ferran Canyameres 2020

Narració original i inèdita que no s’hagi presentat a cap premi pendent de resolució, de gènere policíac, d’intriga o misteri.

Ampliació de termini

L’admissió d’originals es clourà el 30 d’abril de 2020 a les 7 del vespre.

Veure les bases 

Formulari

XXXII Premi de narracions curtes Ferran Canyameres

Narració o conjunt de narracions original i inèdita de gènere policíac, d’intriga o misteri.

L’admissió d’originals es clourà el 30 d’abril de 2020 a les 7 del vespre.

Veure les bases

Formulari

XXVI Premi Maria Rovira

Narracions Curtes per a alumnes d’ensenyament secundari i post obligatori. Narració original de gènere policíac, d’intriga o misteri.

L’admissió d’originals es clourà el 30 d’abril de 2020 a les 7 del vespre.

Veure les bases.

Formulari

XIX Premi M. Montserrat Oller

Narracions Curtes per a alumnes de Cicle Superior de Primària. Narració original d’un conte d’aventures o misteri.

L’admissió d’originals es clourà el 30 d’abril de 2020 a les 7 del vespre.   

Veure les bases.

Formulari

XVI Premi de Poesia Enric Gall

Un poema o una col·lecció o un recull de poemes originals i inèdits d’exaltació dels valors ciutadans com el civisme, la convivència i els bons costums.

L’admissió d’originals es clourà el 30 d’abril de 2020 a les 7 del vespre.

Veure les bases.

Formulari

Història

19
86

L’any 1986 la junta de la delegació d’Òmnium Cultural a Terrassa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa constitueixen i convoquen un premi de narracions originals i inèdites de tema lliure, escrites en català, d’una extensió màxima de trenta folis mecanografiats i amb una dotació de 100.000 pessetes per al guanyador, aportada per l’Ajuntament.

El premi es denomina Premi de narracions Ferran Canyameres i Casamada en homenatge a l’il·lustre escriptor terrassenc (1898-1964), molt vinculat al món de la literatura juvenil i de gènere policíac.

Ferran Canyameres
87

En la seva segona edició, l’abril de 1987, el premi de narracions Ferran Canyameres es convoca mantenint les mateixes bases, si bé en aquesta convocatòria s’especifica la utilització d’un gènere concret com la ciència ficció.

D’altra banda, el premi adopta la denominació de Premi Ferran Canyameres de Narracions Curtes.

88

La tercera edició del Premi Ferran Canyameres de Narracions Curtes, el 1988, el tema del premi passa a ser una narració o narracions originals i inèdites, ambientades a Terrassa, del gènere anomenat policíac, d’intriga o negre, i dotat amb 125.000 pessetes. En aquesta ocasió, per primera vegada, s’incorpora Diari de Terrassa a les entitats convocants amb el compromís de publicar íntegrament en el diari la narració guanyadora.

89

El premi es publica per primera vegada al Diari de Terrassa durant la setmana de Sant Jordi de 1989.

90

L’any 1990 el premi adopta un nou gir amb la incorporació d’altres entitats ciutadanes com són Ràdio Terrassa i l’Editorial Luis Vives (EDELVIVES). En aquesta edició el premi passa a denominar-se Premi Ferran Canyameres de Narracions Curtes per a Autors Inèdits. Tal com s’estableix en les seves bases, el tema del premi esdevé, definitivament, una narració o conjunt de narracions originals de gènere policíac, d’intriga o misteri, ambientades a Terrassa, si bé la seva dotació es redueix a 50.000 pessetes. Aquest nou gir que es dóna al premi Ferran Canyameres, gràcies a l’impuls d’Edicions BAULA (llavors Editorial Luis Vives), permet instituir el Premi Ferran Canyameres de Novel·la, que es convoca conjuntament amb el de narracions curtes. Per això, la convocatòria del premi Ferran Canyameres del 1990 és doble: la del IV Premi Ferran Canyameres de Narracions Curtes i la del I Premi Ferran Canyameres de Novel·la.

Aquesta primera edició del premi de novel·la neix amb la mateixa vocació que tingué el de narracions curtes però amb la novetat que la dotació econòmica del premi és de 200.000 pessetes i que les obres participants han de ser narracions originals i inèdites de gènere policíac, d’intriga o misteri, adreçades al públic juvenil. L’obra guardonada serà publicada per EDELVIVES durant la festivitat de Sant Jordi del 1991. El premi ha tingut una vocació totalment juvenil ja que, a més d’anar adreçat al públic juvenil, ha estat pensat per facilitar l’accés al món editorial de les joves generacions d’escriptors novells que, d’aquesta manera, tenen la possibilitat de publicar les seves obres i veure reconeguda la seva vocació literària.

91

És amb ocasió de convocar-se la segona edició del Premi Ferran Canyameres de Novel·la, l’octubre de 1991, que el premi passa a dotar-se amb 500.000 pessetes, de les quals 250.000 són un avançament del que reportin els drets d’autor, i pel que fa al premi de narracions curtes, la seva dotació queda fixada en 100.000 pessetes i passa a denominar-se, definitivament, Premi Ferran Canyameres de Narracions Curtes per a joves autors. Des de llavors, els dos premis Ferran Canyameres, que es convoquen anualment, es lliuren durant l’inici del solstici d’estiu i les obres premiades es publiquen per la diada de Tots Sants, que es correspon amb el solstici d’hivern.

94

L’atorgament i el lliurament d’ambdós premis es produeix durant un acte literari que es coneix com La Nit del Misteri, que va començar celebrant-se el juny 1994. Els primers anys es va celebrar a les instal·lacions del Teatre Alegria i de la Sala Crespi, posteriorment va passar a la Nova Jazz Cava de Terrassa, el 2005 la celebració va fer-se a l’Auditori Municipal de Terrassa i des del 2011 torna a celebrar-se a la Nova Jazz Cava de Terrassa.

95

Durant l’acte de La Nit del Misteri s’aprofita també per lliurar el Premi Maria Rovira de Narracions Curtes per a alumnes d’ensenyament secundari en els seus dos nivells, el qual es convoca conjuntament amb els premis Ferran Canyameres des del 1995.

20
00

Durant l’acte de La Nit del Misteri s’aprofita també per lliurar el Premi Montserrat Oller per alumnes de cicle superior de primària, conjuntament amb els premis Ferran Canyameres i el Premi Maria Rovira de Narracions Curtes des de l’any 2000.

03

Durant l’acte de La Nit del Misteri s’aprofita també per lliurar el Premi de poesia Enric Gall, conjuntament amb els premis Ferran Canyameres, el Premi Maria Rovira de Narracions Curtes i el Premi Montserrat Oller des de l’any 2003.

16

Des del 2016 es publica en forma de llibret totes les obres premiades, menys la de novel·la, i s’entrega als premiats i públic assistent.

17

També des del 2017 es col·labora amb l’Escola d’Art i Disseny de Terrassa per al disseny de la portada d’aquest llibret, atorgant un nou premi d’il·lustració.

Premiats amb el Premi de Novel·la Ferran Canyameres

I (1990)

Diana caçadora

Josep Gòrriz

II (1992)

On és la filla del vent?

Roland Sierra

III (1994)

Paolo Tempi

Roser Barrufet

IV (1995)

Qui ets, Marina?

Estrella Ramon

V (1996)

Parella de dames

Núria Pradas

VI (1997)

Anaïrda

Guillem Rosselló

VII (1998)

L’emancé

Sergi Santjoan

VIII (1999)

El nàufrag impossible

Josep Fontdecabra

IX (2000)

H. Bass: un passat ocult

Jaume Copons

X (2001)

Bots i barrals

David Yeste

XI (2002)

Desert

XII (2003)

Qui va denunciar en Joan Gràcia?

Sergi Santjoan

XIII (2004)

Joc net

Òscar Vilarroya

XIV (2005)

Mosques

Jordi Cervera

XV (2006)

Mort a Madrid

Miquel Vicens

XVI (2007)

Els jardiners d’Alfàbia

Guillem Rosselló

XVII (2008)

La Mirora mata els dimarts

Josep Torrent

XVIII (2009)

Abans del silenci

Agustí Vehí

XIX (2010)

Detalls culinaris

Josep Torrent

XX (2011)

Miracles perversos

Carme Torras

XXI (2012)

El cas Rensenbrink

Lluís Vilarrasa i Tanyà

XXII (2013)

El professor de Coïmbra

Francesc Planas Comes

XXIII (2014)

Desert

XXIV (2015)

Pacte de silenci

Llorenç Capdevila Roure

XXV (2016)

Tros

Rafael Vallbona

XXVI (2017)

El clan de sa Ràpita

Montserrat Espallargas

XXVII (2018)

Desert

XXVIII (2019)

La soledat del llebrer

Manel Aljama