Sis apunts per a triar un llibre infantil
(09/05/05/) Redacció ÒCDimarts 10 de maig, a les 19.00 h s’ha inaugurat el curs Descobreix el programari lliure. L`alternativa en català organitzat per Òmnium Cultural.Com ha explicat Sebastià Vila, coordinador de la Càtedra de Programari Lliure de la UPC, el programari lliure s`ha d`entendre com un bé cultural que, a més de permetre l`ús en català de les aplicacions sobre Windows, fomenta la creativitat de l`usuari i permet l`accés generalitzat d`aquesta tecnologia, sense excloure ningú.Jordi Mas, coordinador de Softcatalà, ha agraït la iniciativa d`Òmnium Cultural de fomentar l`ús del programari lliure, i ha afegit “un ús molt més estès entre la societat civil que en altres àrees, com les de l`educació secundària i universitària”. El coordinador de Softcatalà ha remarcat que per difondre les aplicacions del programari lliure es necessita el suport de les institucions i universitats i ha lamentat que avui dia aquest suport no sigui suficient.Oriol Ferran, Secretari de Telecomunicacions de la Generalita, també ha donat suport al curs Descobreix el programari lliure. L`alternativa en català ja que, com ha dit, “la manera més efectiva de potenciar l`ús del programari lliure i d`acabar amb els falsos mites que s’han establert al voltant del seu maneig és la formació”. Oriol Ferran ha presentat el programari lliure com una alternativa “igual de potent i efectiva que la privada que, a més, no requereix el pagament de cap llicència”.Més informació sobre el curs
A càrrec de Pep Molist (*)
Per escollir un bon llibre per a infants podem tenir en compte els següents criteris, alguns dels quals són aplicables a qualsevol obra literària:
1) Un bon llibre per a infants ha d’agradar també a l’adult.
Una bona obra literària és generosa, ja que ofereix diverses lectures als possibles receptors i sempre esta disposada a explicar coses, encara que el lector la llegeixi limitadament a la seva mesura. Com més gran és el ventall de lectors on arriba, més gran és la qualitat del llibre.
Per això, si ens veiem capaços de jutjar una obra per a adults i d’opinar, som capaços de jutjar-ne una d’infantil. Allò que li hem d’exigir és el mateix que li exigiríem a una obra per a adults. Els mecanismes literaris són els mateixos. L’única diferència seria que que en la literatura infantil hi ha una major voluntat de concissió, pensant en la capacitat del lector a qui s’adreça. I si ens agrada, de ben segur que pot agradar a l’infant.
2) El valor estètic i literari ha de prevaldre sobre el valor didàctic.
Pel fet d’adreçar-se a un infant que esta en edat de creixement i d’aprenentatge, la literatura infantil té una forta càrrega didàctica i, sembla que per aquest motiu, la literatura per a infants hagi de fer arribar coneixements, de mostrar actituds i ensenyar.
De ben segur que és així, però hi ha diverses maneres de portar-ho a terme. Quan es tracta d’un conte o d’una novel·la estem parlant de literatura i el que ha de pretendre abans que res és captar l’interés del lector per tal que aquest passi pàgina amb totes les ganes i l’interès possibles. En una obra de ficció, un tema i un missatge hi són sempre, però és important que viatgin dins de la història d’una manera subtil, que no siguin tan directes que acabin menjant-se la part literària d’una història i convertint l’obra gairebé en un llibre de coneixements.
La persona que llegeix, sovint, a la seva mesura i de manera indirecta, ja va captant els missatges i les actituds, comprenent els continguts, que l’autor ha disposat amb enginy al llarg de l’obra.
3) Un bon llibre ha d’estimular la capacitat crítica del lector.
Pel fet d’adreçar-se a un infant, un autor no ha de baixar el nivell d’exigència que aplica a una història adreçada als adults, tan sols cal que s’adapti a les capacitats lectores del receptor. I per tant els personatges han d’estar ben caracteritzats, l’ambient ha d’estar treballat amb cura, el llenguatge ha de ser precís, i la història, tan sigui de caire fantàstic com realista, ha de ser coherent i versemblant. Així l’infant té les mateixes cartes i elements sobre la taula que té un adult per fruir de la lectura i créixer com a lector. Així l’adult, a l’hora de valorar un llibre infantil, té les mateixes cartes i elements sobre la taula que tindria a l’hora de valorar una obra per a adults.
4) Un bon llibre ha de ser original.
Un bon llibre ha d’aportar alguna cosa nova.
Tot esta inventat i tot esta d’alguna manera expressat, però això no vol dir que no es puguin fer noves combinacions o plantejaments amb els mateixos elements, les mateixes paraules, uns personatges i unes situacions similars.
Una bona obra hauria d’aportar alguna novetat bé sigui en el contingut, en la forma, en el plantejament,… i no s’hauria de limitar a reproduir models ja establerts per aprofitar l’èxit que altres obres han aconseguit ja entre els lectors.
5) Un bon llibre és comunicació.
Una de les funcions bàsiques de la literatura és tocar la fibra de les persones, desvetllar els sentits i les emocions, sigui gratant la tendresa, sigui fent esclatar el riure, sigui fent brotar el plor, sigui fent crèixer i escampar l’angoixa, per tal de permetre al lector participar intensament en la ficció.
La qualitat i la força d’un text es mesura per la seva capacitat de desvetllar imatges, emocions, reflexions, sense haver d’enviar un missatge directe.
Una obra literària l’hem de poder assaborir com un bon plat i n’hem de poder recordar les sensacions que ens ha provocat. La literatura conté imatges de tal força que es perpetuen en la ment dels lector fins molt temps després d’haver llegit l’obra. Si una obra no ens toca ni ens arriba ni ens desvetlla cap sentit és que no ha aconseguit una de les seves funcions bàsiques: la comunicació.
6) Fer una bona tria és cabdal per afavorir una bona trobada entre l’infant i el llibre.
Més que un criteri, aquest seria la conclusió als cinc punts anteriors.
I la trobada s’hauria de fer extensible a tres. Les tres cares d’un triangle necessari per fruir de la lectura en els primers anys de la vida: l’infant, l’adult i el llibre.
Cada lector és un món, i com a professionals hem de buscar el llibre per a cada lector, hem de tenir alternatives.
Per fer una bona tria, és important:
- llegir i comparar molt
- establir-se elements personals de judici. Una cosa recomanable és participar en grups de tertúlies, treballar en grup.
- Deixar-se aconsellar per llibreters, mestres, bibliotecaris,…
- Esmerçar temps per triar i remenar llibres en llibreries i biblioteques, amb tranquil·litat.
- consultar revistes especialitzades.
* Aquests apunts es poden trobar ampliats al llibre M’agrada llegir: Com fer els teus fills lectors (Ara Llibres, 2004), concretament al capítol Criteris per fer una bona tria, elaborat pel mateix autor d’aquesta xerrada.
Conferència – col·loqui "6 Apunts per triar un bon llibre infantil"
Més informació:
llagostera.com
Diari Parlem
Racó Català