Xavier Antich: “Cal consciència i acció davant d’un Estat que desplega tota la seva maquinària per atacar la llengua i fracturar la societat catalana”

Actualitat

El president d’Òmnium Cultural entrega a la presidenta del Parlament la Flama del Canigó, símbol i homenatge de la llengua catalana i del poder de la gent organitzada


Barcelona, 23 de juny 2022.- El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha afirmat durant la vigília de Sant Joan, que la Flama del Canigó persisteix “gràcies a una cadena de compromisos que avui són imprescindibles per salvar la llengua” i ha exigit “consciència i acció davant d’un Estat que desplega tota la seva maquinària per atacar la llengua i fracturar la societat”. Antich ho ha recordat en l’acte d’entrega de la Flama del Canigó al Parlament Catalunya on, com és tradició, aquest símbol de la unitat de la llengua i la cultura catalana ha estat rebut per la presidenta de la cambra, Laura Borràs, i diversos representants dels grups parlamentaris. En el seu discurs, Antich també ha denunciat la permanent repressió de l’Estat espanyol i ha fet referència als exiliats polítics, als milers d’encausats i a l’espionatge il·legal amb Pegasus. “La Flama del Canigó és, doncs, símbol del poder de la gent organitzada. I no deixarem d’enfortir-lo”, ha puntualitzat el president d’Òmnium Cultural.  

Durant l’acte també hi han assistit representants de la Junta Directiva d’Òmnium, de l’Obra Cultural Balear i d’Acció Cultural del País Valencià.

Després, Eliseu Climent, autor del manifest de la Flama 2022, n’ha fet una lectura i ha recalcat que la Flama simbolitza la unió dels Països Catalans “com un sol poble resistent i revolucionari”, on la llengua “n’és una, nacional i innegociable”. Acte seguit, s’ha procedit a la tradicional encesa de quinqués amb la flama, davant de la porta de la institució. 

La Flama arriba a més de 3.000 punts

La Flama del Canigó, que encén les fogueres de la revetlla de Sant Joan i que, arriba al Parlament des del 1980 -any que es va restablir la institució-, també ha arribat a més de 3.000 punts dels Països Catalans. Prèviament, durant la nit del 22 al 23 de juny, la Flama ha estat regenerada al cim del Canigó i des de la matinada d’avui, centenars d’equips de foc han iniciat les rutes que l’escampen per tot el país.