Xavier Antich: ‘Cal tornar a preparar el terreny de joc per votar i per guanyar’

Actualitat

El president d’Òmnium anuncia una sindicatura que farà el seguiment sistemàtic i exhaustiu de l’aplicació de l’amnistia, al servei del país

L’Hospitalet de Llobregat, 25 de novembre de 2023 – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que “cal tornar a preparar el terreny de joc per votar i per guanyar”. Ho ha afirmat durant l’acte polític Amb l’amnistia cap a l’autodeterminació, celebrat aquest dissabte a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat, davant de 700 persones i amb els principals representants dels partits polítics i de la societat civil. Antich ha volgut recalcar que “cal tornar-se a trobar tots en un objectiu il·lusionant, compartit, i que permeti abordar els grans reptes de futur amb l’ambició del país a què aspirem”, “autoestima, mobilització permanent i orgull de país”, ha afegit, contundent. Antich ha volgut alertar, però, del “sabotatge amb què molts jutges voldran impedir l’aplicació de l’amnistia”, i davant d’això, ha anunciat que Òmnium “engega una sindicatura que farà el seguiment sistemàtic i exhaustiu de l’aplicació de l’amnistia” i que es posarà “al servei del país i per acompanyar les persones afectades en la defensa dels seus drets”. 

En aquest acte, un nombrós grup de represaliats ha volgut reivindicar l’amnistia com una conquesta de la societat civil, al mateix temps que assegurava: “No pararem fins a garantir que l’amnistia sigui una realitat. Exigim la fi de la repressió i l’inici de la reparació”. En aquest sentit, el president de l’entitat, ha apuntat que “l’amnistia no és el punt final de res, per molt que el PSOE s’entesti a repetir-ho, ni tampoc és una claudicació ni una renúncia”. 

En representació del teixit social, Antònia Maria Dols, en nom del moviment juvenil; Anna Sallés, representant a l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació i, Núria Cadenes, militant independentista, han reivindicat el paper de la societat civil: “Deien que era impossible. Però la llei d’amnistia ja està registrada i tindrà el suport del 85% dels diputats i diputades de l’actual Parlament de Catalunya. Durant aquests divuit mesos ens ha tocat picar pedra i fer de tensor exigent. Però la lluita mai no s’acaba”. 

“Creguem-nos el poder que tenim: enfront de la reacció en tromba, en contra de l’amnistia, de tota la caverna de l’estat, els qui hi estem a favor no podem callar. No permetem que les úniques veus que el carrer escolti siguin les dels contraris a l’amnistia, els drets i les llibertats. Activem-nos i mobilitzem-nos fins que l’amnistia sigui una realitat”, ha proclamat Antich.


‘Si acusen Oleguer Serra de terrorisme, estan acusant Òmnium Cultural de terrorisme’

Antich ha certificat que una mostra d’aquesta “reacció en tromba”, és l’acusació per terrorisme en el cas de Tsunami Democràtic: “Tsunami vam ser tots. La força de la gent, centenars de milers de persones exercint drets fonamentals, emparats en la lògica de la noviolència i la desobediència civil. Sí, ho vam fer, i ho tornarem a fer, tants cops com calgui”. “Si acusen Oleguer Serra de terrorisme, estan acusant Òmnium Cultural de terrorisme”, ha sentenciat. 

L’expresident Jordi Cuixart, el cantant Valtònyc i familiars de presos polítics i exiliats, han estat presents en aquest acte que també ha aplegat membres de les juntes directives des de 2017 i nombrosos càrrecs territorials.