Xavier Antich: “Els estats ataquen la llengua deliberadament i els jutges la regulen de forma antidemocràtica per dividir-nos al carrer”

Actualitat

El Sopar Estellés se celebra simultàniament a Palma, Perpinyà, València i també en altres localitats d’arreu dels Països Catalans i Brussel·les

Barcelona, 21 de setembre de 2022- El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reivindicat la llengua i la cultura catalanes com a eines de cohesió en la diversitat davant d’uns “estats que les ataquen deliberadament i d’uns jutges que regulen de forma antidemocràtica per dividir el carrer”, durant la 12a edició del Sopar Estellés. “Fa temps que el català retrocedeix i avui només el 32% de la població l’utilitza habitualment als Països Catalans. En paral·lel, els estats l’ataquen deliberadament”, ha assegurat el president de l’entitat, que després ha afegit: “Som ciutadania que no es queda de braços creuats mirant com baixen els percentatges. Des d’Òmnium i la Federació Llull actuem per eliminar les barreres socials, que limiten el benestar i es converteixen en barreres lingüístiques”

Òmnium Cultural, juntament amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Espai País Valencià i amb la col·laboració de la Federació Llull i la Casa València, organitza des del 2010 el Sopar Estellés, que recorda la figura del poeta de Burjassot Vicent Andrés Estellés. Es tracta d’un sopar simultani, que enguany, a banda de Barcelona, s’ha celebrat a Brussel·les, Palma, Perpinyà, València i també en altres localitats d’arreu dels Països Catalans. Inspirat en els Burns Supper escocesos, l’activitat combina poesia i gastronomia en un ambient festiu i popular, i inclou una connexió en directe entre els indrets on se celebra, un micro obert per recitar l’obra d’Estellés i actuacions musicals.

Durant el Sopar, que s’ha celebrat simultàniament a Barcelona, València, Perpinyà, Palma i Brussel·les, amb la presència del cap de l’àrea de literatura de l’Institut Ramon Llull, Joan de Solà, o Sebastià Portell, president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, entre d’altres, també s’han reivindicat els Països Catalans, la llengua com a eina de cohesió social i el seu ús com a millor forma de defensar-la. A València, l’acte ha comptat amb la presència de la presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, i a Palma, amb el president d’Obra Cultural Balear, Joan Miralles, entre d’altres.