Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

La petició expressa, entre d’altres, al dret a la vida familiar i intimitat recollit a la Constitució espanyola, així com el dret dels infants a relacionar-se amb el pare

Jordi Cuixart demana el trasllat a una presó catalana
Barcelona, 24 d’abril de 2018 - El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat a la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries el seu trasllat a una presó catalana. L’advocat Carlos García Castaño, expert en dret penitenciari, ha presentat aquest dilluns la petició a l’organisme, que depèn del Ministeri d’Interior, apel·lant a la legislació vigent que estableix el criteri de màxima proximitat de l’intern a la seva llar per evitar el desarrelament. A més, tal com estableix l’article 18/1 de la Constitució espanyola, cal garantir malgrat la situació de reclusió el dret a la vida familiar i a la intimitat. La petició presentada per García Castaño va acompanyada de dos extensos dictàmens elaborats per Iñaki Rivera Beiras, director de l’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans de la Universitat de Barcelona, i un altre a càrrec d’Albert Parés, advocat premi de Drets Humans del Consell General de l’Advocacia espanyola.

En la petició, l’advocat García Castaño també considera, de no admetre’s la petició, s’estarien vulnerant els drets dels infants a relacionar-se amb el pare reconeguts tant per la legislació espanyola com la internacional. La Convenció dels Drets dels Nens de les Nacions Unides, signada per Espanya, obliga els estats a respectar el dret del nen que estigui separat d’un dels seus progenitors a mantenir-hi relacions i contacte directe de manera regular. La defensa de Jordi Cuixart entén que els trasllats constants a la presó de Soto del Real del seu fill, d’un any d’edat, afecten el menor doncs la presó té efectes físics i emocionals per als infants. El centre penitenciari Madrid V on actualment està empresonat el president d’Òmnium es troba a 700 quilòmetres del domicili familiar.

D’altra banda, la llunyania de Cuixart del seu domicili també afecta el seu dret a la defensa. Un cop acabada la fase d’instrucció i dictada la interlocutòria de processament, la defensa entén que ja no hi ha motiu per mantenir-lo reclòs en una presó madrilenya. Traslladar-lo a un centre penitenciari de Catalunya permetria l’advocada a tenir accés més àgil i fluït amb el seu client per preparar el judici encara sense data.
Quan
24 abril 2018

Territori/s


Compartir