Òmnium atorga el Premi Internacional JB Cendrós a la traductora Mary Ann Newman

Actualitat

Ha traduït a l’anglès obres de Quim Monzó, Xavier Rubert de Ventós, Josep Carner i Josep Maria de Sagarra

Òmnium Cultural ha decidit atorgar el 30è Premi Premi Internacional JB Cendrós a la traductora americana Mary Ann Newman (Twitter), pels ponts establerts entre Barcelona i Nova York des dels primers anys 80 i per la seva tasca en pro de la difusió de la literatura catalana arreu del món amb les traduccions a l’anglès. Newman ha traduït obres de Quim Monzó, Xavier Rubert de Ventós, Josep Carner i Josep Maria de Sagarra i ha ensenyat literatura i llengua castellana i catalana a la New York University, Williams College, Brad College i Middlebury College. El 1998 va ser distingida per la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi i per l’Institut d’Estudis Catalans amb el Premi Josep Carner de Teoria Literària.

El reconeixement es lliurarà públicament durant la 66a Nit de Santa Llúcia – Festa de les Lletres Catalanes que se celebrarà el 16 de desembre al pavelló del Gornal de l’Hospitalet de Llobregat. El Jurat del Premi Internacional Joan B. Cendrós el formen Antoni Bassas, Joan Becat, Laura Cendrós, Josep Gifreu, Elena Jiménez, Vicent Partal

Dotat amb 3.000 euros, el 30è Premi Internacional Joan B. Cendrós vol reconèixer iniciatives que han contribuït a la internacionalització de la llengua, la cultura i la nació catalanes. Ha reconegut el periodista alemany Alex Rühle, l’escriptor gallec Suso del Toro i el corresponsal francès Henry de Laguérie (2014), el diari nord-català l’Indépendant i la revista acadèmica Catalan International View (2013), el Col·lectiu Emma (2012) i l’editorial Catalonia Press de Liz Castro (2011).

Enllaç amb els Estats Units
Mary Ann Newman va ser una de les fundadores de la Càtedra Barcelona-Nova York, un programa d’intercanvi universitari entre la Universitat de Barcelona i la New York University i actualment endega el Farragut Fund for Catalan Culture in the U.S., una organització sense ànim de lucre que té convenis amb la Fundació Mies van der Rohe i la Fundació Abadia de Montserrat. Es dedica a la projecció del patrimoni català als Estats Units i a l’intercanvi entre les cultures catalana i americana.