223 aportacions dels catalans al món

Actualitat

La setmana passada vam assistir a la presentació del llibre “Aportacions Catalanes Universals”, una iniciativa de la Fundació Occitano Catalana publicada per Edicions Pagès, amb la presència de dos dels seus autors, Joan Amorós i Antoni Grivé.

El públic assistent vam poder gaudir de la impressionant tasca endegada per la Fundació, que el 2015 va decidir, amb la col·laboració de 13 autors, compilar 223 aportacions de caràcter universal de catalanes i catalans per tal de donar-les a conèixer al mateix poble català i arreu del món com a petita mostra del que la gent del nostre país ha estat capaç de crear i generar al llarg de la història.

Cobrint un ampli ventall d’especialitats, encapçalades pel camp de la medicina i seguides per les arts plàstiques i les ciències en general, l’obra compta amb capítols veritablement apassionants i sorprenents, com ara:

  • L’elaboració de la primera constitució europea, amb els Usatges del rei Ramon Berenguer, 160 abans de la carta magna anglesa.
  • El disseny i la construcció de l’esvelta i resistent volta catalana al s. XIV, emprada arreu del món fins als nostres dies.
  • L’encàrrec del rei Pere III El Cerimoniós d’un atles mundial a un jueu mallorquí rellotger i fabricant d’instruments marins, document que va servir per incrementar definitivament el comerç a orient.
  • L’exploració de la selva de la Guaiana per part d’en Fèlix Cardona, fill d’industrial tèxtil, on descobrí el salt d’aigua més alt del món, amb 900 m.
  • La patent del motor a reacció el 1917 per part de Ramon Casanova i Danés, també inventor de l’obrellaunes i d’una millora del sistema d’aterratge d’avions, reconegut per la NASA en un museu dels EUA.
  • El contraespionatge d’en Joan Pujol que va aconseguir enganyar els alemanys durant la segona guerra mundial fent-los creure que el desembarcament dels aliats seria a Calais, enlloc de Normandia.

I així fins a les 223 aportacions transcrites en un gran volum que recomanem encaridament a tothom.

Cal, així, reconèixer la magnífica tasca endegada per la Fundació, els seus autors i el seu editor, Lluís Pagès, que amb l’objecte de donar a conèixer la realitat d’un país com Catalunya, ha editat fins al moment 6.000 exemplars, en castellà, anglès i francès, dels quals 1.000 els ha regalat a nombroses institucions i personalitats d’arreu del món.

Us recomanem que l’adquiriu a l’adreça d’internet www.fundoc.net perquè entre tots puguem contribuir a, com exposa en Joan Triadú en el pròleg de l’obra, “fer adonar els catalans […] de la contribució que individualment però també com a poble – és a dir llengua i país – hem estat capaços d’aportar a l’encaminament humà positiu, al progrés espiritual i material; és a dir, a la pau, al millorament del treball, al pensament, a l’art i a les lletres, al bon viure i a les ciències i a la lluita amb el mal en general, amb la malaltia i amb la mort”.