8a Jornada de Divulgació de la Relativitat a Terrassa

Actualitat

Aquest dissabte 28 de febrer del 2015 l’Agrupació Astronómica de Terassa ha organitzat les “vuitenes jornades de divulgacio de la relativitat a Terrassa”, enguany amb la col·laboració, entre d’altres, de la UPC, l’Ajuntament de Terrassa i d’Òmnium Cultural Terrassa.

Aquesta jornada, que des d’Òmnium volem emmarcar amb el títol “LA CIÈNCA TAMBÉ EN CATALÀ”, ve precedida de set edicions anteriors amb resultats excel·lents.

Les tres conferències s’han fet a l’Escola d’Enginyeria de Terrassa. Han començat a les 10 del matí amb “Forats negres a la galaxia” del Dr. Ignasi Riba que ens ha explicat com es forma, què és, com es comporta i com desapareix un forat negre.

A les 11:30 hem comptat amb un moment especial: el regidor d’Universitats, Alfredo Vega, ha inaugurat en nom de l’alcalde la placa commemorativa de la visita d’Albert Einstein a Terrasssa ara fa 90 anys. Einstein va venir acompanyat pel President de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch, i el president de la junta del Museu de Terrassa, Domènec Palet i Barba, entre altres.

A les 11:45 el Dr. Antoni Rius, professor emerit del CSIC, col·laborador de la NASA i l’IEEC, ens ha parlat sobre els “Aspectes relativistes dels sistemes de posicionament global, (GPS, Galileo,..)”, demostrant la necessitat d’uns sitemes molt acurats en les distàncies ja que malgrat el que sovint es creu, els GPS, per exemple, no funcionen triangulant, sino que és trilateral, arribant a precisions de fins a 3 picosegons.

La darrera conferència, “La llum es torça al cel : l’eclipsi de 1919 i l’esclat mediàtic d’Einstein“, del Dr. en història de la Ciència, Xavier Roqué ens ha documentat sobre la curiositat que van despertar les teories d’Einstein, la coincidència amb l’eclipsi del 1919 i com va ser aprofitada per, malgrat, les tensions de la guerra, acosneguir la col·laboració entre cientifics alemanys i anglesos, mantenint la ciència per sobre de la política.

Finalment, s’ha tancat la jornada amb un “dinar relativista” a la Terrassa del Museu i un cinema Forum i observació del cel a l’Agrupació Astronòmica de Terrassa.