Carregant Esdeveniments

Lliurament del 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’escriptora Maria Barbal a Tremp

Actes i activitats
10 de juny de 2021, 19:00 - 20:00 h

El proper dijous 10 de juny se celebrarà l’acte de lliurament del Premi d’Honor de les Lletres catalanes d’enguany a l’escriptora Maria Barbal a l’Espai Cultural La Lira de Tremp.

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, instituït per Òmnium Cultural l’any 1969, és un reconeixement a la trajectòria d’una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

Maria Barbal (Tremp, 1949) és la guanyadora del 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, un reconeixement que fa Òmnium Cultural a la seva trajectòria literària.

Maria Barbal és una de les novel·listes més destacades de la literatura catalana contemporània que ha sabut conservar un públic lector fidel molt ampli que ha ultrapassat les fronteres i ha entrar amb força en la literatura europea. La seva obra s’ha traduït a més d’una quinzena de llengües. Nascuda a Tremp, compta amb una extensa obra formada per novel·les, contes, articles a premsa i participacions en obres col·lectives, entre d’altres. L’emblemàtica Pedra de tartera, Premi Joaquim Ruyra 1985, s’ha adaptat en diverses ocasions al teatre i la novel·la està traduïda a una dotzena de llengües, entre les quals, el castellà, l’italià, el suec, l’alemany, i l’hebreu… Pedra de tartera, juntament amb Mel i Metzines i Càmfora, formen el batejat com a Cicle del Pallars. Les obres de Barbal ens parlen sobre migracions, l’èxode rural, del camp a la ciutat, el desarrelament, amb la Guerra Civil i la repressió com a rerefons. Els seus últims llibres se situen en un entorn més urbà per parlar de l’emigració, com a Carrer Bolívia, o la bellesa i el pas del temps, a Bella edat i Emma, entre d’altres.

L’acte se celebrarà a Tremp per voluntat expressa de l’autora. Tot i així, el president de l’entitat, Jordi Cuixart, no podrà lliurar el guardó a la persona premiada per quart any consecutiu perquè continua estant injustament empresonat.

L’acte es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube d’Òmnium Cultural.

També es podrà seguir en directe des del Pavelló del Casal amb una pantalla instal·lada per l’Ajuntament de Tremp. Per accedir al Pavelló caldrà inscripció prèvia.