Arcadi Oliveres i Jaume López tanquen el cicle de primavera

Actualitat

El cicle de debats i xerrades “La construcció del nou estat” ha acabat aquest 7 de juliol.

El cicle “La construcció del nou estat” va acabar el 7 de juliol amb la xerrada “Construïm entre tots els nou estat”. Hi van participar Arcadi Oliveres, economista, i Jaume López, professor de Ciències Polítiques de la UPF. Va moderar el debat Jordi Dou, membre de la junta d’Òmnium Mataró-Maresme.

A la primera part del debat, els dos ponents es van centrar en explicar quins fets són els que ens han conduït a la situació actual. Entre molts altres motius, tots dos han destacat la fallida política i l’econòmica per part de l’estat espanyol. Les grans manifestacions que es desenvolupen des del 10 de juliol del 2010 i que han anat continuant cada 11 de setembre són una mostra de la força i el creixement d’aquesta sentiment cada vegada més estès.

A la segona part del debat es va plantejar com hauria de ser el nou estat que hem de construir. Arcadi Oliveras es va mostrar molt clar: hauria de ser una república catalana, sense exèrcit i amb una estructura econòmica i financera diferent de la que hi ha actualment. Respecte aquest últim punt, va destacar que aquest canvi no s’hauria de fer sobtadament en els propers mesos, sinó que això s’hauria d’anar treballant. Igualment, va posar èmfasi en que “no pot ser que el sistema financer ens domini completament”. Un altre punt important per a Oliveres és mantenir l’estat del benestar, cosa que passa per “no pujar impostos, sinó fer que tothom els pagui. El frau fiscal el cometen els grans bancs, les grans empreses i les grans fortunes”, donant una llarga llista de noms que ho exemplifiquen. I, finalment, l’economista va afegir que hauríem de construir una “Catalunya solidària amb els altres estats i amb les generacions futures, per no deixar-los un planeta completament destruït”.

Jaume López, per la seva banda, es va mostrar d’acord amb Arcadi Oliveres i va complementar-ho amb una visió més politològica. En primer lloc, davant la pregunta de “com ha de ser  el nou estat català”, va respondre que “com la vulguem els catalans i les catalanes. No hem viscut mai amb una constitució redactada sobre bases modernes i actuals del segle XXI. La constitució espanyola que coneixem té les seves bases al segle XVIII”. Per tant, la dignitat i el principi de democràcia són suficients per garantir que tots tinguem alguna cosa a dir i puguem participar en la creació del nou país. López va posar èmfasi també en què la constitució del nou estat no ha de ser ni de dretes ni d’esquerres, sinó que ha d’incloure totes les ideologies, que marcarà les regles del joc perquè els governs de dretes o esquerres hi tinguin cabuda. Però, sobretot, ha de tenir regles actuals, garantint que “els catalans independents de demà puguin decidir lliurament”.

El públic es va mostrar altament interessat en les opinions dels dos participants i en el torn obert de paraules va plantejar preguntes, dubtes sobre el que havien exposat i preocupacions.