Bona acollida de la tertúlia amb Gabriela Serra a Sabadell

Actualitat
Dijous, 30 de maig a les 7 del vespre, ens vam trobar al Centre Cívic de Torre-romeu per parlar amb Gabriela Serra, activista social. L’acte va tenir una bona acollida de públic, que durant la part final va tenir ocasió d’adreçar diverses preguntes a la nostra convidada.

Vam organitzat aquesta tertúlia, en el marc de la campanya Judici a la democràcia, en col·laboració amb el Centre Cultural de Torre-romeu, una entitat d’aquest barri de Sabadell que està duent a terme una gran feina de dinamització i recuperació història de Torre-romeu, alhora que també treballa per la cohesió social en un barri que va néixer de les onades migratòries dels anys quaranta i seixanta, i que ara està rebent a moltes persones nouvingudes. Un barri amb una gran tradició reivindicativa i de lluites compartides.

En la seva intervenció, Gabriela Serra va recordar-nos que l’actual pèrdua  de drets i llibertats no és un producte d’esdeveniments recents, sinó que aquesta involució democràtica ja va començar al 2008 quan, amb l’excusa de les retallades econòmiques, també es va dur a terme importants retallades de drets bàsics com l’habitatge, la sanitat o l’educació. Aquestes retallades són validades per determinades lleis aprovades en aquells moments, com la Llei de seguretat ciutadana o les modificacions del Codi penal. També va remarcar que, davant l’alt nivell de repressió que estem vivint, cada persona ha de fer allò que realment està preparada per fer i sobretot estar preparats per a totes les possibilitats. En qualsevol cas, concloïa Gabriela Serra, aquestes lleis pensades per sufocar qualsevol tipus de dissidència i totes les retallades afecten tothom, no només els independentistes, i cal continuar treballant, malgrat tot, perquè els presos són on són justament gràcies a aquestes lleis.

En el torn de preguntes, Gabriela Serra va comentar com els canvis tecnològics estan comportant un canvi de mentalitat de la gent jove: una manera de fer, valorar i analitzar la realitat diferent de la que hi havia hagut fins ara. Per tant, hi ha una manera diferent de liderar i de projectar el futur, però en qualsevol cas, caldrà esperar i veure com es consoliden (o no) aquests nous lideratiges.

Sobre l’aparició de l’extrema dreta, Serra va remarcar que, de fet, aquí no havia desaparegut mai. A diferència de països com Itàlia o Alemanya on van perdre la guerra i, per tant, van ser bandejats de les institucions, a l’Estat espanyol molts van continuar en les estructures governamentals o dels cossos de seguretat, i alguns no van necessitar ni ser clandestins.

Finalment, Gabriela Serra va compartir la reflexió que el moviment independentista potser ha mirat i s’ha explicat molt a Europa, però molt poc a la resta de l’Estat espanyol. Hauria calgut anar-hi, més enllà del País Basc, per fer conèixer la nostra versió.

Aquí teniu el recull fotogràfic de l’acte: