Des de la presó: “L’Estat ha de triar”

Actualitat

“El combat que lliurem té la certesa de la victòria

perquè té l’obstinació de les primaveres” Camus, 1944

 

Estimadíssims amics i amigues,

Dimecres passat vam conèixer la notícia des de la sala d’espera del Suprem: l’ONU ha acusat l’Estat Espanyol de contravenir, amb la nostra detenció arbitrària, la Declaració Universal dels Drets Humans i el Pacte internacional de Drets Civils i Polítics.

L’ONU diu allò que Espanya no vol escoltar per por a la paraula. I per això s’ha posat tan nerviosa que, a pilota passada, Madrid vol desacreditar la decisió d’experts independents. A la Unió Europea, fa 3 anys que França va complir una resolució similar alliberant un activista polític. L’Estat espanyol, doncs, ha de triar si vol ser una democràcia consolidada i agafar la mà estesa del diàleg o situar-se fora dels valors universals que regeixen les Nacions Unides.

Som a molt pocs dies del vist per sentència, que serà una oportunitat única per a enfortir els grans consensos de País, la demanda d’una resolució política i el rebuig a la via penal. El missatge de la plataforma Som el 80% és fonamental: units en la diversitat, som una majoria democràtica incontestable contra la repressió.

Alhora, necessitem acotar quina és l’estratègia compartida, una responsabilitat que el sobiranisme no pot eludir. Des de la transversalitat i sense renúncies ni presses, és imperatiu centrar les energies en definir l’horitzó comú. Per contra, correm el risc que la potència de cada confrontació amb l’Estat quedi del tot esmorteïda.

Generositat i empatia, doncs, perquè només ens en sortirem si ho fem plegats. Només podrem afrontar el desafiament polític que vivim si som capaços de traçar una estratègia flexible però alhora compartida. Com sempre, Òmnium s’hi deixarà la pell per a fer-ho possible, no en tingueu cap dubte.

Dilluns vinent, el dia abans d’escoltar les acusacions definitives de l’Estat, el govern del PSOE i l’extrema dreta, al Palau de la Música lliurarem del 51è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’estimadíssima Marta Pessarrodona. Una victòria més contra els qui ens voldrien plens de rancor o d’odi. I una lliçó més de cultura democràtica contra el totalitarisme i la intolerància.

Rellegim la nostra Premi d’Honor al seu Coses que m’estimo: “la lluita per una causa, sens dubte justa i digna, i tot l’escalf de la mà sabuda, perduda en mi i sense massa guia”.

Companys i companyes, us abraço fort i que res ens prengui mai el somriure.

Sempre endavant!

Jordi Cuixart

President d’Òmnium Cultural

Presó de Soto del Real, 31 de maig 2019