‘Catalunya serà logística o no serà’

Actualitat

,,,

Una alenada d’optimisme va transmetre l’economista Ramon Tremosa en la seva conferència del dia 12 de juny, la penúltima del cicle de conferències de primavera.

 

Segons Tremosa,  podem considerar que Catalunya és actualment un país emergent, i pot arribar a fer realitat la vella aspiració de ser  l’ ‘Holanda del sud d’Europa’. Així ho explica amb profunditat en el seu darrer llibre ‘Catalunya, país emergent’ que es pot considerar una continuació de l’anterior ‘Catalunya serà logística o no serà’. El conferenciant va explicar que els avantatges de Catalunya provenen de que en el segle XXI la riquesa d’un país no dependrà de la riquesa prèviament existent (petroli, carbó, vent, aigua, etc..), riquesa que Catalunya no té, sinó d’altres circumstàncies i qualitats, entre d’elles la logística.

La logística és clau en un món on l’activitat econòmica funciona mitjançant ‘xarxes globals de producció’ , de manera que un sol producte, un ordinador per exemple, està format per elements fabricats en diversos països, elements que s’uneixen per a formar el producte final en llocs que trien les multinacionals per la seva facilitat d’arribada de productes (ports, sobretots), per la facilitat a transportar-los posteriorment, per l’existència de teixit de petites i mitjanes empreses, etc..

En aquest aspecte Catalunya i també el País Valencià estan molt ben posicionats ja que possiblement el Mediterrani serà en el segle XXI el mar més important del món en l’aspecte econòmic, i els ports de Barcelona i València estan posicionant-se molt bé dins d’aquest mar.

El bon posicionament de Catalunya es pot observar en la investigació que du a terme l’economista Richard Florida, el qual ubica el principat dins d’una megaregió que va des de València fins a Lió, passant per Tarragona, Barcelona i Marsella, i que es considerada la onzena megaregió del món.