Crònica: De la casa gremial a la casa fàbrica al barri de Sant Pere

Actualitat

En el marc de les xerrades sobre història dels barris, hem encetat el curs amb una xerrada, coorganitzada amb l’Associació Veïnal del Casc Antic, sobre els inicis de la industrialització al barri de Sant Pere, a càrrec de l’arquitecte Jaume Artigues.

En aquesta xerrada, que es va fer al Casal de Barri Pou de la Figuera, Jaume Artigues va parlar de la transformació urbanística que va comportar l’aparició de la fàbrica com a sistema productiu en substitució del sistema gremial. Un canvi que, a Barcelona, es va iniciar el segle XVIII al barri de Sant Pere amb la fabricació d’indianes. La disponibilitat d’aigua del Rec Comtal i la proximitat als terrenys de Sant Martí de Provençals, que es van convertir en prats d’indianes, van afavorir aquesta primera localització.

Les fàbriques van sorgir, doncs, en un entorn densament poblat, cosa que va obligar a transformar bona part dels habitatges, de tipus gremial, en les anomenades cases fàbrica, que eren molt més extenses i solien disposar d’una part destinada a l’habitatge (principalment per als amos i, en alguns casos, per a empleats qualificats) i una part destinada a la fàbrica pròpiament dita.

Jaume Artigues i l’historiador Francesc Mas van publicar un llibre titulat El model de casa fàbrica als inicis de la industrialització, que es pot descarregar gratuïtament des del web de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest llibre, que us recomanem especialment, és el resultat d’un estudi exhaustiu en què es registren més de 125 fàbriques a la ciutat de Barcelona (avui Ciutat Vella), construïdes entre 1738 i el 1856. El llibre fa una introducció al context històric en què es va produir la revolució industrial a Barcelona, i fa una descripció detallada de cada fàbrica de què es té coneixement, de qui la va construir, què s’hi fabricava, la maquinària de què disposava, el nombre d’obrers que hi treballaven, el valor patrimonial de l’edifici, la preservació i la revisió tipològica.