Crònica: Als cent anys de la vaga de la Canadenca, per Ferran Aisa

Actualitat

El 3 de juliol, a la sala d’actes de l’Escola Massana, es va fer la quarta i darrera xerrada del segon cicle “L’hora del present”, amb la conferència “Als cents anys de la vaga de la Canadenca”, a càrrec de Ferran Aisa, historiador i estudiós del moviment obrer.

Ferran Aisa va descriure el context polític, social i cultural en què es va produir la vaga, els antecedents immediats de revoltes de caràcter obrer a Catalunya i al món, la sòlida organització sindical que va fer possible el triomf de les reivindicacions dels vaguistes, i tota la tasca cultural que el moviment obrer d’orientació anarquista va dur a terme en la societat catalana de principis del segle XX.

La vaga de la Canadenca va arrossegar tot el país a una vaga indefinida que va durar més de quaranta dies, i que va acabar doblegant no solament la direcció de l’empresa sinó el mateix govern espanyol, que es va veure obligat a aprovar la jornada de 8 hores per primer cop a la història mundial. Aquesta fita històrica no ha estat prou reivindicada com un dels grans triomfs del moviment obrer català.

Si no vau tenir ocasió d’assistir a la xerrada, aquí podeu recuperar la conferència i el debat posterior.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.