Crònica cinefòrum: SALVADOR (Puig Antich)

Actualitat

El dissabte 20 de novembre a les 18 h., es va fer la tercera sessió del cicle de Cinefòrum organitzada per Òmnium Sants Montjuïc a l’auditori de la Lleialtat Santsenca.
Es va projectar la pel·lícula SALVADOR (Puig Antich), basada en el llibre, “Compte enrere“, de Francesc Escribano i dirigida per Manuel Huerga.
Fidels a l’esperit d’Òmnium i vetllant per la Llengua, la Cultura i el País; es va voler projectar la pel·lícula SALVADOR, en aquest 20N, perquè no s’oblidi mai que un militar vell i despietat, que va marcar amb foc la història del nostre país; va morir matant a un jove de 25 anys que representava tot allò, contra el que ell havia lluitat.
A través de les imatges, els espectadors varen poder veure un Salvador Puig Antich, antifranquista, anticapitalista i antisistema, que ho va perdre tot enfrontant-se amb aquell règim tirà. Es veu ben clar, que ell no volia ser, ni un heroi, ni un màrtir, ni un símbol. Ell feia el que feia amb l’objectiu d’aconseguir un món més just, més igualitari.
El públic va observar que era la història real d’un d’aquells joves, que en un temps i en un país, en el que gairebé tothom vivia agenollat, ell, Salvador, es va atrevir a viure sense por. El 2 de març de 1974, es va cometre una gran injustícia, el règim va donar una nova mostra de la seva crueltat. Salvador és executat a “garrot vil”; fer-lo així morir de la forma més indigna.
La pel·lícula va ser punyent i a la vegada va fer desvetllar records, sentiments, que estaven en un racó de la memòria. Les imatges eren impactants, alguns diàlegs colpidors… Es va presenciar la brutalitat d’una dictadura que no es resignava a perdre el seu poder.
La realitat històrica va commoure a l’espectador i el va convertir en subjecte actiu i pensant.
En acabar, després de dues hores, es va sentir un silenci trencat per un xiuxiueig. L’auditori respirava emoció i algunes llàgrimes es van deixar caure.
Mentrestant, els nostres convidats i convidades: la Montse i la Carme, germanes de Salvador Puig Antich; la Blanca Serra i Puig, activista històrica i filòloga catalana; Frederic Bentanachs, activista català i represaliat polític i l’Evarist Pons, membre d’Òmnium Cultural i de l’ANC, van pujar dalt l’escenari; on se’ls va fer una breu presentació i tot seguit agafant el torn de paraula, van anar explicant les seves vivències personals i les seves respectives opinions.
Realment la dimensió de tot allò, que envolta la història de Salvador Puig Antich, té una presència i una actualitat que ens impacta encara ara, a tots.
Les seves germanes, altrament estan lluitant pel reconeixement legal de la injustícia que es va cometre amb el Salvador i de retruc amb la mateixa família. A continuació es va iniciar un interessant col·loqui.
A les nou del vespre es va donar per acabat el Cinefòrum; agraint l’assistència del públic (unes cinquanta persones) i l’especial i representativa col·laboració dels nostres convidats i convidades.