Crònica de la 9a sessió d’aula del taller d’història i cultura catalanes

Actualitat

La 9a sessió correspon a l’Exposició de 1929, el lerrouxisme i la Segona República.

Amb molta pena per ser l’últim dia de curs d’aquest taller d’Història, ens hem reunit prop de quaranta persones per gaudir de l’última classe, dimecres 31 de maig. Avui hem parlat  de la Segona República, de l’Estatut del 1939, la guerra civil Espanyola, el Franquisme i la sub-democràcia subsegüent actual.

Hem començat fent referència a l’Exposició Universal de 1929, que es va fer a Montjuïc i tenim la sort de haver heretat, tot de monuments significatius com fonts, i palaus, com per exemple el MNAC, on hi ha la col·lecció d’art Romànic més important del món. Es van fer coses úniques, no vistes  en aquella època, Barcelona entra de ple en el progrés, però amb grans diferències socials.

Seguim amb la proclamació de a II República al 1932. Poc després Francesc Macià proclama la República Catalana dins la Federació Ibèrica. Al mateix any s’aprova l’Estatut de Catalunya. Vam ressuscitar el Parlament amb l’Estatut i també la Generalitat, tindrem un govern estatutari. Per si no ho sabíeu, el Parlament era l’edifici de l’armeria en els temps de la Ciutadella.

Ens fa notar que hem tingut tres estatuts: el de Núria 1931, el de 1932 i per últim el de 1979, essent aquest últim el més retallat. En 1933 mor Macià i el succeeix en la presidència de la Generalitat Lluís Companys.

I com tristament tots sabem, el 18 de juliol de 1936 hi ha l’alçament militar contra la República i inici de la Guerra civil. Mallorca i Eivissa són aviat controlades per als rebels. Al 1939 hi ha l’ocupació militar de Catalunya i País Valencià. S’inicià la Dictadura del general Franco amb una dura repressió. Entre molts d’altres, mor afusellat, el president de la Generalitat Lluís Companys.

En Lleonard, ens ha passat una sèrie de fotografies, per exemple, la parròquia de Santa Maria de Sants derruïda desprès de cremar-la, fotos de barricades a la plaça Sant Jaume, fotos de cases ensorrades pels bombardejos, Barcelona va ser un assaig de com bombardejar la població civil, va ser la primera vegada a  la història que bombardejaven els civils. I la foto del President camí del seu afusellament. Tot molt emotiu ja que ens toca molt de prop.
Com a curiositat: l’església de Santa Maria de Sants, durant la guerra es crema, però el campanar no va caure, van voler volar-lo amb dinamita i continuava sense caure, fins la tercera vegada  va ser quan a la fi es va esfondrar. Això va tenir conseqüències col·laterals i moltes cases del voltant encara avui en dia tenen esquerdes.

La gran repressió cultural, social i econòmica, fa que vagin sorgint pamflets i associacions. Dues de destacades són: Òmnium Cultural, fundat al 1961 i l’Assemblea de Catalunya, fundada al 1971, com a símbols de resistència al franquisme.

Finalment, al 2011, es funda AMI (Municipis per a la Independència, que juntament amb Òmnium i l’Assemblea, són els tres peus que posen en marxa el procés cap a la independència.

L’última foto ha estat una estelada i a petició dels alumnes, han demanat que ens expliqui l’origen de l’estelada i molt gustosament ens ha comentat que ve de Cuba. Quan es funda l’Estat Català, s’inspiren en la bandera de la independència de Cuba, en la estrella. La nostra, les quatre barres té 1000 anys d’història i tornarem a ella quan per fi es proclami la República. Com podreu imaginar aquesta explicació ha agradat moltíssim.

La classe ja ha acabat, i aquest taller també. Durant el curs hem passat per la història del nostre país, detenint-nos en els fets més significatius.  Tothom ha gaudit escoltant les explicacions del nostre estimat professor Lleonard. Ha esclatat un fort aplaudiment per a ell.

Ens acomiadem fins el proper dia que serà l’última sortida.