Crònica de la segona sessió del curs de biblioteràpia

Actualitat
El passat dimarts 6 de novembre, unes 40 persones vàrem ser presents a la segona trobada, a la Lleialtat, del curs de biblioteràpia.

La nostra professora i conductora, la Remei Romanos, va començar explicant-nos els orígens de la biblioteràpia.

La concepció biblioterapèutica s’ha ampliat amb el temps. Els seus orígens estan documentats com a pràctica bibliotecària als EUA des del 1930. A causa de la Segona Guerra Mundial, especialment, es va aplicar en la cura mèdica dels soldats, ja que disposaven de molt temps mentre es recuperaven. Els soldats van descobrir que la lectura els era de molta ajuda i curativa.  Els llibres resultaven ser bons per a l’estat de benestar dels pacients: s’hi entretenien, els ajudaven per diverses raons. Aquesta pràctica també es va implementar en la postguerra del Vietnam o en l’atemptat de les torres bessones. Normalment, els cursos els condueix un professor o professora de literatura i un psicòleg o psicòloga.

Tot seguit, la Remei ens va parlar de Salvador Espriu, home de gran alçada intel·lectual. Durant el mes següent hem de llegir-ne un conte, analitzar-lo i debatre’l.

Després ens vam posar de ple en el conte que ens ocupa en aquesta sessió: La gallina, de Mercè Rodoreda. És un conte escrit magníficament, rodó i inquietant, que no ha deixat indiferent cap dels assistents. Vam intercanviar opinions i fer un debat enriquidor durant més d’una hora.

D’aquest conte se n’ha fet un curtmetratge, i també es va presentar a diversos premis; fins i tot va quedar finalista a la Biennale di Venezia.

Vam posar punt final a la classe i ens vam acomiadar fins al pròxim 4 de desembre, que tornarem havent llegit el conte de Salvador Espriu Tereseta que baixava les escales.