Cuixart: “Davant d’aquest nou atac al model d’escola catalana, ens han trobat determinats a defensar-lo”

Actualitat

El president d’Òmnium Cultural denuncia el “nou intent d’intromissió del poder judicial i polític espanyol” i demana a les institucions que “actuin amb el mateix grau d’intensitat”

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha celebrat la multitudinària manifestació de Somescola a Barcelona per defensar l’escola en català i ha constatat: “Davant d’aquest nou atac al model d’escola catalana, ens han trobat determinats a defensar-lo”. I és que milers de persones han sortit al carrer aquest dissabte 18 de desembre per denunciar el “nou intent d’intromissió del poder judicial i polític espanyol”, tot i quedar constatat que el model d’escola catalana és “un model d’èxit, que és garantia de cohesió social i que té l’aval i el suport del conjunt de la societat catalana, així com del conjunt del catalanisme polític, de la comunitat educativa i internacional”. Així mateix, Cuixart ha demanat a les institucions que “actuin amb el mateix grau d’intensitat” que la societat catalana ha demostrat avui als carrers, malgrat la situació de contenció i prudència encara marcada per la pandèmia de la Covid-19. 

La manifestació de Somescola ha sortit de plaça Tetuan de Barcelona a les 11 h, amb un ampli suport d’entitats educatives i i socioculturals, així com representants dels partits catalanistes, i ha arribat passat el migdia al Passeig Lluís Companys poc després del migdia, on s’ha realitzat un acte polític acompanyat d’actuacions musicals com la de Joan Dausà, Suu, Júlia Blum i Sara Roy, i Meritxell Neddermann. Diferents representants d’estudiants, famílies i mestres i directors han llegit un manifest al final de la mobilització. En aquest manifest, Somescola, que aplega més de 50 entitats, torna a fer una crida al conjunt de la societat a no deixar de mobilitzar-se per defensar el model educatiu i insta a “reforçar el treball conjunt per consolidar-lo i protegir-lo”. La plataforma assegura que sentències judicials com la del TSJC que imposa un 25% de castellà a les aules “abonen arguments falsos i perillosos d’instrumentació política”. “Els continus atacs polítics i judicials”, assegura el manifest, “responen a una voluntat de minoritzar la llengua en tots els seus àmbits socials”. Així, insisteix a demanar a les institucions que “blindin” aquest consens de país que és l’escola catalana articulada al voltant de i la immersió lingüística, “un gran consens social que garanteix la cohesió i la igualtat d’oportunitats per construir una societat més democràtica, cohesionada i lliure”.