El CineXic d’Òmnium Cultural estrena temporada arribant a 85 sales de cinema d’arreu de Catalunya

Actualitat

Xavier Antich: “Estem convençuts que cal passar a l’acció pel cinema i el doblatge en català, i per això consolidem un circuit estable de pel·lícules en la nostra llengua”


Barcelona, 3 de desembre de 2023 – Òmnium Cultural, amb la col·laboració de Drac Màgic i MODIband, ha presentat la nova temporada del CineXic, una programació regular i estable de cinema familiar en català a 85 espais i sales de projecció de Catalunya i, que durant l’any 2023, ha tingut més de 20.000 espectadors. Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, assegura: “Estem convençuts que cal passar a l’acció pel cinema i el doblatge en català, i per això consolidem un circuit estable de pel·lícules en la nostra llengua a 85 sales de cinema”. Amb l’objectiu de generar nous públics i nous mercats, CineXic és un programa d’impuls a la difusió de cinema infantil europeu en català arreu del territori, que vol sumar i fer xarxa amb el circuit d’estrenes ja existents, però reforçant la presència en indrets del país on encara no hi ha una programació estable. Les 85 sales i espais adherits a aquesta iniciativa, repartits arreu del país, projectaran una pel·lícula al mes dirigida a un públic familiar d’entre 3 i 12 anys. L’estrena de la temporada 2024 ha tingut lloc als Lluïsos d’Horta de Barcelona.  


Un sector clau pel futur de la llengua

Òmnium considera l’audiovisual i el cinema un sector estratègic per revertir el descens de l’ús social del català i millorar la situació de la llengua en el futur, i crítica que ni l’Estat ni la majoria de plataformes mostren voluntat a l’hora de protegir-lo en aquest àmbit. A les noves generacions, a primària, aproximadament un 30% dels alumnes no fan servir mai o gairebé mai el català, i el projecte CineXic, precisament, vol incidir en aquesta franja pensant en el futur de la llengua.


Vuit sessions per impulsar el cinema infantil en català al territori

Les pel·lícules projectades sota el segell CineXic tenen qualitat artística i pedagògica, i són seleccionats amb perspectiva de gènere, respecte a la diversitat i foment dels drets socials i universals. Per a l’edició del 2024 s’han escollit diverses pel·lícules i curtmetratges de reestrena, de distribuïdores independents locals, combinant curtmetratges i llargmetratges, majoritàriament europeus, tots doblats al català. Són els següents: Ratolins i guineus. Una amistat d’un altre món; L’univers en miniatura de No-No; Supercuc; Papa bateria; Bemoll; L’extraordinària història de la Bruna i MishouEl viatge de l’Ernest i la Celestine; La increïble història de la pera gegant; Fritzi, un conte revolucionari; Bill i Janet; La sopa de la Franzy; El petit ninot de neu; La gran escapada d’en Ray; Topets i Taquetes veuen les estrelles; Hola, desconegut; La fada de les estacions; Ampolles al mar i El pollet pèl-roig


Triple aliança pel cinema infantil en català

CineXic forma part del pla d’accions d’Òmnium Cultural a favor de la llengua i la promoció de l’ús social del català. D’aquesta manera, l’entitat sociocultural més gran d’Europa reforça el seu paper i dona continuïtat a un dels seus compromisos fundacionals. Òmnium impulsa CineXic, amb la col·laboració de Drac Màgic i MODIband, a través de les distribuïdores de pel·lícules infantils Pack Màgic i Rita & Luca Films, que aposten pel cinema familiar i estan compromeses amb l’impuls de les produccions europees infantils doblades al català.