El Consell d’Europa denuncia que Jordi Cuixart, defensor de drets humans, segueix patint “represàlies i intimidació”

Actualitat

L’informe d’Alexandra Louis equipara el president d’Òmnium amb defensors de drets humans empresonats a Rússia, Turquia i Azerbaitjan

 

Barcelona, 27 de març de 2021 – El Consell d’Europa ha denunciat que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, reconegut com a defensor de drets humans, segueix patint “represàlies i intimidació” i “la seva situació no ha millorat”. Així ho ha afirmat, en el seu informe, la relatora general de defensors de Drets Humans del Consell d’Europa, Alexandra Louis, després d’exposar-ho també a la reunió del Comitè d’Afers Legals i Drets Humans de l’organisme, on s’ha analitzat la situació de Jordi Cuixart, i l’equipara a la d’altres defensors de drets humans empresonats a països de dubtosa qualitat democràtica com Rússia, Turquia i Azerbaitjan. En l’informe, Louis llista els casos més preocupants dels 47 estats que conformen el Consell d’Europa. “He examinat la situació del senyor Jordi Cuixart, president de l’associació Òmnium Cultural”, explica, i en el seu informe mostra preocupació pels casos d’empresonament i intimidació de defensors de Drets Humans. En el cas concret de Jordi Cuixart, a més, és l’únic defensor de Drets Humans dins de la Unió Europea

Sobre el seu cas, la relatora indica que “segons els seus advocats, el judici va tenir un caràcter polític, i el senyor Cuixart no hauria d’haver estat jutjat pel Tribunal Suprem, que té jurisdicció per jutjar els càrrecs electes i no pas activistes de la societat civil com ell”. La relatora també destaca que Cuixart és el president “d’una associació que promou els drets civils i culturals a Catalunya”. Arran d’aquest informe, la relatora adverteix que seguirà la situació de tots aquests defensors de Drets Humans empresonats i perseguits: “Continuaré prestant molta atenció a la tasca dels òrgans i institucions del Consell d’Europa (…) També supervisaré la tasca d’altres organitzacions internacionals en relació amb aquest tema i alertaré el comité i l’Assemblea de nous casos de violació dels drets dels defensors dels drets humans i de totes les noves iniciatives destinades a protegir-los”. 

De fet, Louis ja va demanar el passat mes d’octubre una revisió de les condicions de presó del president d’Òmnium. “Les condicions de presó de Cuixart són particularment dràstiques” va assegurar, i va mostrar molta preocupació pel fet que “l’aplicació del tercer grau ha estat suspès i segueix empresonat”. Per aquest motiu ha fet una crida a les autoritats espanyoles “a revisar les seves decisions pel que fa la seva detenció, particularment les restriccions a les quals ell està sent subjecte, i donar-li llibertat provisional tan aviat com sigui possible”.

Dos anys de posicionaments previs

L’estudi del cas de Jordi Cuixart per part del Consell d’Europa va començar el juny del 2019 quan Raphael Comte, l’aleshores relator general, va presentar un informe sobre els defensors de drets humans en risc a Europa on ja s’hi recollia la situació del president d’Òmnium Cultural. D’altra banda, el grup GRECO (Grup d’Estat contra la corrupció del Consell d’Europa) també ha resolt que Espanya té un problema d’independència judicial i els assessors en drets humans d’aquest organisme també han qüestionat la proporcionalitat de la sentència del Judici a la Democràcia.

Clam internacional per l’alliberament de Cuixart

La denúncia del Consell d’Europa de la situació de Jordi Cuixart s’afegeix a la llarga llista d’institucions i entitats de prestigi que també s’han posicionat contra l’empresonament del president d’Òmnium Cultural, com Amnistia Internacional, l’Organització Mundial contra la Tortura, Front Line Defenders, l’Associació internacional d’Advocats Demòcrates, l’Associació d’advocats europeus demòcrates, la Comissió internacional de juristes i el PEN internacional, entre d’altres. El Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU també va qüestionar les acusacions contra Cuixart i el seu empresonament, a la vegada que en demanava el seu alliberament i que el govern espanyol obrís una investigació sobre la seva privació de llibertat. Encara en el marc de les Nacions Unides, també van posicionar-se l’Alt Comissionat pels Drets Humans i tres relators especials: el relator especial per la llibertat d’opinió i expressió, el relator especial pels defensors dels Drets Humans, i el relator especial sobre qüestions de minories.

A banda, han estat múltiples les personalitats polítiques, socials i culturals d’arreu del món que han expressat el suport a Jordi Cuixart i han fet una crida perquè sigui posat en llibertat. En aquest sentit, destaca el manifest fet públic a començament d’any on una cinquantena de personalitats demanen l’amnistia per tots els represaliats per l’estat espanyol. Entre d’altres, el van signar Dilma Rousseff, Gerry Adams, Yoko Ono, Ai Wei Wei i cinc premis Nobel: Shirin Ebadi, Adolfo Pérez Esquivel, Jody Williams, Mairead Corrigan i Elfriede Jelinek.