Els rectors de les universitats públiques catalanes i més d’un centenar d’acadèmics més reclamen l’amnistia

Actualitat

Barcelona, 28 de març de 2021 – Els rectors de les universitats públiques catalanes i un centenar d’acadèmics més, entre els quals investigadors i professors d’universitat, han reclamat l’amnistia per als presos polítics, exiliats i represaliats. Convocats per Òmnium Cultural, una àmplia representació del món acadèmic del país s’ha compromès amb l’amnistia i ha escenificat el seu suport amb una fotografia a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, als jardins Ferran Soldevila. El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha destacat el paper de les universitats com “l’espai per excel·lència on conviuen i interactuen mirades molt diferents sobre la societat”, alhora que també són “punt de trobada dels valors compartits”. Amb aquesta foto i el centenar de suports acadèmics, ha destacat el vicepresident d’Òmnium, les universitats també “fan evident aquest gran consens de país a favor de l’amnistia”. “Les universitats del nostre país, una de les peces clau per a la sortida de la crisi econòmica i social que patim, han tornat a demostrar que estan sempre al costat dels drets i les llibertats”, ha declarat. 

Els rectors i vicerectors de les universitats públiques catalanes que han donat suport a l’amnistia són: el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia i el vicerector Agustí Alcoberro; el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente; el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Francesc Torres; el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals; el rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi; el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy i la vicerectora Montse Rué Monné; la rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Maria José Figueras i el vicerector John Glenmore Style; el rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep A. Planell; i el rector de la Universitat de Vic (UVic), Josep Eladi Baños. 

També donen suport a l’amnistia altres personalitats del món acadèmic com el catedràtic de Salut Pública de la UB, Antoni Trilla; els catedràtics d’Història, Joaquim Nadal, Jordi Casassas i Borja de Riquer; els catedràtics d’Història de l’Art Eduard Carbonell i Àngel Quintana, el catedràtic de Polítiques Ferran Requejo; el catedràtic de Comunicació Josep Guifreu; els catedràtics de Dret, Mercè Barceló, Immaculada Barral i Joan Queralt; els catedràtics d’Economia Germà Bel i Núria Bosch; el catedràtic de Filosofia Joan Pujolar; els de Filologia Lola Badia i Josep Murgadas; els catedràtics emèrits Marina Subirats, Josep Maria Nadal i Josep Maria Casasús; els professors universitaris Anna Sallés, Gemma Ubasart, Xavier Domènech, Carme Junyent, Agustí Colomines, Carles Viver i Pi-Sunyer, Joan B. Culla, Salvador Cardús, Andreu Mas Colell, Joan M. Tresserras, Enric Marín, Josep  Maria Reniu, Oriol Amat i Toni Aira; els membres de la Junta d’Òmnium Cultural i també professors universitaris Marcel Mauri, Neus Torbisco, Xavier Antich, Jordi Muñoz, Àngel Castiñeira i Mònica Terribas; o membres de la Sindicatura de l’1-O que també són acadèmics com el catedràtic Jordi Matas, Tània Verge i Josep Pagès. 

En clau internacional, s’han sumat al suport a l’amnistia el catedràtic de Filologia de la Stanford University Joan Ramon Resina; el catedràtic de Polítiques de Princeton University Carles Boix; el professor de Polítiques de Glasgow University Sergi Pardos, i la professora d’Aberystwyth University Núria Franco-Guillén. 

En paral·lel, Òmnium Cultural continua amb la recollida massiva de signatures per donar suport a la llei d’amnistia a través del Dret de Petició. En aquest sentit es realitzarà una mobilització massiva arreu del país el proper 10 d’abril per demostrar que l’amnistia és un dels grans consensos de país que aplega el suport de més del 80% de la societat catalana. Tota la informació es pot consultar al web amnistiaara.cat.