El Corredor Mediterrani obre el cicle de xerrades dels dijous d’Òmnium Garrotxa

Actualitat

Òmnium Garrotxa torna a organitzar el cicle de xerrades «Els dijous de l’Òmnium» . Al llarg dels propers mesos passaran per la seu de l’entitat escriptors, periodistes i experts de diversos àmbits.

 

El dia 19 de gener i amb la col·laboració d’Euram i els Joves Empresaris de la Garrotxa, posarem sobre el corredor mediterrani. Joan Amorós, president de Ferrmed (entitat que ha encapçalat la lluita per acosneguir aquesta infraestructura) ens parlarà dels problemes que encara té el projecte per a la seva execució, les visions que se’n tenen a Europa i a l’Estat Espanyol. Amorós, és alhora President de la Fundació Occitano Catalana i també ens presentarà un gran llibre: Aportacions Catalanes Universals, escrit per persones de diversos àmbits.

El dia 16 de febrer serà el torn de la Gemma Ruiz, periodista de cròniques teatrals a TV3. Gemma Ruiz explica a Argelagues la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX. L’esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida en una ciutat en procés d’industrialització, i sobretot els canvis que es produeixen en la quotidianitat familiar. Els fets i les veus reivindiquen, per si mateixos, el paper de les dones en l’evolució de la societat catalana del segle XX.

El dia 16 de març Jaume Clotet ens parlarà d’ El Càtar Proscrit i d’una època en què la lleialtat és un valor tan preuat com el coratge, un cavaller occità lluita per preservar la memòria i l’honor d’uns homes i unes dones perseguits: els càtars, un moviment religiós considerat una heretgia per l’Església de Roma. Frares arrogants i nobles despietats conflueixen amb la vida d’un nen destinat a ser el rei més gran de la corona catalana i toparan amb la determinació d’uns cavallers sense terres ni possessions però amb el desig de justícia ben viu a les seves ànimes. És Premi Nèstor Luján de Novel•la Històrica 2016.

El dia 20 d’abril, Ramon Solsona, escriptor i periodista, presentarà Allò que va passar a Cardós. Obra que explica com milers d’homes van arribar de tots els punts d’Espanya a la petita vall de Cardós per construir-hi les grans obres hidrològiques. Darrera dels grans embassaments s’explica la vida d’individus que venien de la misèria i que arriscaven la vida tot foradant una roca. La història és una excusa per explicar el canvi de les rutines per a la gent que hi vivia.

Per últim, el dia 11 de maig, rendirem homenatge a Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig. Guillem-Jordi Graells, Autor, Director Teatral i coneixedor en primera persona d’ambdues escriptores ens en parlarà tot commemorant el 25è aniversari de la seva mort. Personalitat cultural d’excepció, polièdrica i hiperactiva, la primera; escriptora versàtil i prolífica la segona. Autores representatives de les lletres catalanes, novel·listes, narradores, assagistes, dones de lletres que ens van deixar massa aviat i que encara trobem a faltar. Margarida Arau i Montserrat Mundet ens llegiran fragments de les seves obres.

Totes les activitats tindran lloc a la seu d’Òmnium Garrotxa.