El debat entre Pujol i Cabrera omple la Pompeu Fabra

Actualitat

Jordi Pujol, Lluís Cabrera i Manuel Cuyàs van protagonitzar la tercera sessió del cicle de primavera “Catalunya 1714-2014. Memòria i Futur”.

El 19 de juny va tenir lloc a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró el debat “Memòria, identitat i projecte: el catalansime i la immigració”, entre l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i el músic i president d’Altres Andalusos i del Taller de Músics Lluís Cabrera. Un debat que va comptar també amb el periodista Manuel Cuyàs com a moderador i una sala plena amb més de 100 persones de públic.

Pujol va començar recordant el gran increment de la immigració que hi va haver el segle XX: es va passar dels dos milions i mig d’habitants a principis de 1900 a sis milions durant els anys 80. Aquest augment de la població va ser, com sabem, a la immigració arribada els anys 50 i 60 per treballar.

Per la seva banda, Cabrera, d’arrels andaluses, va destacar que els immigrants van haver de sortir de la seva terra perquè van ser víctimes de la guerra civil, ja que la classe treballadora va ser la que més va veure’s perjudicada. Un altre punt important que va posar de manifest és que molts d’aquests immigrants dels anys 50-60 es van incorporar a la lluita antifranquista: “hem construït Catalunya colze a colze amb la gent d’aquí”, fins a arribar a l’any 1977 i les primeres eleccions democràtiques d’Espanya.

Cabrera es va mostrar molt crític, però, amb les subvencions que algunes entitats andaluses han rebut a partir dels anys 80, ja que ho considera paternalisme polític i una manera fàcil del govern català d’apropar-se a certs col·lectius. Cabrera també va tenir un reconeixement per la bona feina que Pujol va fer amb el tema de l’escola catalana i amb la creació de TV3, dos eines que, a parer seu, han estat bàsiques per la integració.
El debat va acabar fent referència a la nova immigració. Tots dos van estar d’acord en què no hem de tenir por, si bé aquesta ona d’immigració vinguda els anys 2000, d’orígens tan diversos, implica un esforç suplementari. Segons Pujol, “hem de tenir confiança en aquesta fase, però suposa un gran repte”. I va afegir que “hem d’oferir a tota la gent que viu a Catalunya i que s’hi vol quedar, i establir-s’hi amb les properes generacions, una oferta que valgui la pena, que faci que s’hi vulguin quedar. Hem de construir un país amb ells.”.

La propera sessió del cicle “Catalunya 1714-2014. Memòria i futur”, serà el 3 de juliol, també a la Pompeu Fabra. En aquesta ocasió el tema serà “Les noves veus en la construcció d’un país”, i tractarà sobre diversos col·lectius que s’han sumat a la defensa del dret a decidir.