Els medicaments i la importància en la societat donen el tret de sortida als “20 minuts de ciència a Òmnium”

Actualitat

El dijous 12 de març es va inaugurar el cicle amb una conferència on es va parlar sobre l’efecte placebo, l’eficàcia i el procediment d’estudi dels medicaments.

La Dra. Dolors Capellà i Hereu, membre del Grup de Recerca Translab i del Departament de Ciències Mèdiques de la Facultat de Medicina de la UdG, va inaugurar el cicle “20 minuts de ciència a Òmnium” amb la  xerrada “Com decidir que un medicament és útil?”. Va parlar sobre l’estudi de l’eficàcia d’un medicament, basat en els assajos clínics, i la importància de l’efecte placebo en aquests mètode. Per veure l’eficàcia del medicament abans que surti al mercat se segueix un procediment molt pautat que pot arribar a durar uns 10 any: primer es troba un punt de partida o necessitat, després es desenvolupa el principi actiu i s’experimenta sobre animals i més endavant amb humans i finalment surt a la venda.
 
També va parlar sobre els grups clínics, que estan formats per persones amb característiques molt semblants i això crea que a vegades només una part de la població pugui beneficar-se de la seva eficàcia.
Finalment es va obrir un petit debat on es va parlar sobre la poca presència de la dona dins els grups d’assajos clínics. Finalment, es va exposar el temps que es necessita per crear un medicament nou i el cost econòmic que suposa, per això moltes vegades sorgeixen nous medicaments de patents ja existents.
 
El cicle de “ 20 minuts de ciència” continua cada segon dijous de mes, les properes sessions són:
 
Dijous 9 d’abril de 2015
Fibres que pesen grams i aguanten tones
Descobrim nous materials per a estructures lleugeres.
A càrrec de Joan Andreu Mayugo, membre del Departament d’Enginyeria Mecànica i de la Construcció Industrial de la UdG.
 
Dijous 14 de maig de 2015
En estrany lloc i en estranya contrada
L’univers desconegut: la matèria i l’energia fosques
A càrrec de Joan Miró Ametller, membre del Departament de Química de la UdG.
 
Dijous 11 de juny de 2015
Quan les dades estadístiques no diuen el que sembla
A càrrec de Germà  Coenders, membre del Grup de Recerca de la UdG Compositional and Spatial Data Analysis COSDA de la UdG.
 
Totes les sessions seran a les 19 h a la seu d’Òmnium Cultural Gironès (Plaça del Vi, 4, 1r 2a de Girona). Acte obert al públic. El cicle “20 minuts de ciència a Òmnium” és organitzat per Òmnium Cultural Gironès en col·laboració amb la Universitat de Girona.