Flama del Canigó Sant Cugat del Vallès 2020

Actualitat

Introducció.

Òmnium Sant Cugat del Vallès agraeix, en primer lloc, a l’Ajuntament la comprensió en autoritzar la distribució de la Flama del Canigó, l’any 2020. I, ben especialment, a totes les entitats de la ciutat, de cultura popular i de l’esport, que implicades en la celebració dels 15 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a la ciutat, han mostrat la seva comprensió pel format d’enguany.

L’arribada de la Flama del Canigó serà diferent.

Per a evitar els riscos de contagi de la covid-19, no hi haurà un acte central de l’arribada de la Flama del Canigó. Malgrat que, el desescalement permetria una concentració amb persones assegudes mantenint les distàncies, entre elles, mínim d’1,5 metres, ens ha semblat que no era el format amb que ho havíem d’organitzar. Tenim molt presents les persones que han perdut a familiars i amics, i les persones que han fet un sobre esforç d’atenció, des del personal sanitari, i de protecció civil, als serveis essencials que han seguit funcionant durant el confinament.

Ens centrem en fer arribar la Flama del Canigó a qui se la vulgui emportar a casa, o a la revetlla amb els amics. Ja hi haurà ocasió, per a celebrar de forma massiva i festiva l’arribada de la Flama del Canigó, l’any vinent.

La finalitat de l’acte de distribució de la Flama del Canigó, doncs, és mantenir-ne la tradició, extremant les prevencions de seguretat per a les persones de l’organització, les persones voluntàries i el públic que hi assisteixi.

Com es pot recollir la Flama del Canigó.

El que plantegem és que la Flama arribada del Canigó pugui arribar a les revetlles particulars. Que cap revetlla es quedi sense la Flama.

No hi ha doncs, un acte “clàssic” amb l’escaleta habitual de la rebuda de la Flama (amb els actes dels relleus; una encesa institucional del Peveter; parlaments; actuació dels grups de cultura popular; ni coca, ni moscatell; ni bar, ni sopar i revetlla), sinó un horari extens de distribució, i de recollida del fanalet encès amb la Flama del Canigó.

A la plaça de l’1 d’octubre de les 18 h a les 20 h 30 (darrer accés, abans del tancament) es distribuiria la Flama del Canigó a la plaça octaivia a la plaça 1 d’octubre, pendent encara de confirmar espai mirant viabilitat de seguretat. En tres files d’accés, on les persones que vulguin un fanalet amb la Flama del Canigó, faran cua, mantenint les distàncies de seguretat (mínim 1,5 m).
Tots els voluntaris comptaran amb els EPI’s necessaris per mantenir el control sanitari.

Ni repartiment de coca i vi; ni barra de bar; ni revetlla.

Per l’equip de megafonia, i per part dels voluntaris de les diverses entitats de la ciutat, s’explicarà Com es pot recollir i emportar-se la Flama a casa (repetició freqüent) emfatitzant que, per raó de prudència, enguany:

No hi ha ballada de sardanes.
No hi ha actuacions de cultura popular
No hi haurà repartiment de coca i moscatell.
No hi ha barra de bar.
No hi ha sopar de carmanyola.
No hi ha revetlla popular.

La simbologia de la Flama del Canigó.

La Flama, que s’haurà renovat el dia 22 de juny al cim del Canigó per part dels equips d’excursionistes i de foc dels Països Catalans, arribarà a Sant Cugat, al voltant de les 17 h de la tarda. L’hauran recollida a Sant Quirze del Vallès, i provinent de l’equip de relleus de l’equip de foc de Sant Climent de Llobregat, la Dra. Cristina Pla i el seu fill Oriol Abril. Fa 15 anys, que la Dra. Cristina Pla i la família Abril- Pla recullen la Flama del Canigó per fer-la arribar a Sant Cugat del Vallès.

En els darrers anys, Òmnium Cultural ha anat renovant els materials simbòlics de l’arribada de la Flama del Canigó:

Peveter que es mantindrà encès durant la distribució.
Dispensador de la Flama (una rèplica del Peveter a l’alçada d’una font d’aigua).
Fanalets (enguany, ja construïts per voluntaris amb protecció de salut pública)
Conservem els fanalets tradicionals, de les trobades de les entitats excursionistes, com a símbol dels relleus en la distribució de la Flama des del cim del Canigó, fins als centenars de les poblacions que la rebran als Països Catalans.

Conte per a infants, de la Flama del Canigó.

Una de les novetats d’enguany, és l’edició del conte sobre la Flama del Canigó que, els darrers han explicat l’Eva Tataret i dibuixat en Pere (Biri) Rovira. Amb un llenguatge adaptat per a l’explicació als infants, es narra la regeneració de la Flama al Canigó, com a símbol de la unió de les persones dels Països Catalans.

Confiem que les àvies i els avis, les mares i els pares, tinguin més fàcil d’explicar la tradició, aquest any que només hi haurà revetlles particulars.

El conte es podrà adquirir durant tota la segona quinzena de juny, a les llibreries de Sant Cugat del Vallès. És una edició senzilla, per a que els infants el puguin pintar i personalitzar.

El preu és de 3 €, i com sempre, s’agraeixen les donacions que ens permeten anar estenent aquestes iniciatives.

Dimecres 17 de juny a 2/4 de 6 de la tarda, presentació del conte en directe pel YouTube, Facebook i Twitter d’Òmium Sant Cugat.

https://www.youtube.com/watch?v=Rk7q4-jRDs8

 

Tancament.

Els membres de l’organització tenim previst cantar l’himne nacional (“Els Segadors”) a 2/4 de 9 del vespre.