Girona acull la primera Conferència Nacional Antirepressiva

Actualitat

La Universitat de Girona ha acollit la primera Conferència Nacional Antirepressiva, organitzada per Òmnium Cultural i una dotzena d’entitats més. Sota el títol “Cap a un front comú contra la repressió”, s’hi ha posat en comú les diferents iniciatives antirepressives existents a dia d’avui amb l’objectiu de construir un espai de comunicació i confiança entre els diferents àmbits antirepressius i també de treballar per fixar una estratègia comuna tant davant de la repressió de l’Estat espanyol com de l’acció de qualsevol altra administració.

En la sessió inaugural hi ha participat la jurista Neus Torbisco-Casals, membres de la junta nacional d’Òmnium Cultural, juntament amb els activistes Albano-Dante Fachín i David Fernández. Torbisco-Casals ha explicat que la lluita antirepressiva està basada «com a eina domèstica quan hauria de ser també internacional» i ha fet un paral·lelisme entre el procés d’autodeterminació català i altres moviments internacionals: «No som únics; el nostre és un procés que beu dels drets humans contra situacions de repressió; enllaça amb altres moviments”. La jurista ha defensat la necessitat d’internacionalitzar el conflicte i la lluita antirepressiva: «Hem de mirar més a Europa i menys a Madrid», i ha afegit: “Hem de fer entendre més enllà de les nostres fronteres per què els catalans volem l’autodeterminació i per què és incompatible amb la repressió que exerceix l’Estat“.

Torbisco-Casals no ha estat l’únic membre de la junta nacional d’Òmnium Cultural que ha participat a la Conferència Nacional Antirepressiva. El filòsof Xavier Antich ha intervingut a la taula «La resposta organitzada contra la repressió», juntament amb Julen Arzuaga, Eudald Camprubí, Eva Pous i Blanca Serra. «La lluita antirepressiva en contra del que alguns pensen, no afebleix els perseguits, sinó que els enforteix», ha dit Antich, segons el qual la lluita per revertir la repressió «és fer-la inútil, desbordar-la, fer-la inoperativa». El filòsof ha fet una crida per fer de qualsevol causa d’un represaliat, «una causa global i unitària», i ha explicat que l’empresonament de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, «no estava dirigit contra la persona, sinó contra allò que feia com a president d’una entitat; es volia impedir que Òmnium continués fent allò que fa”.

A la Conferència Internacional Antirepressiva s’hi han celebrat sis taules, a més de la sessió inaugural i la de clausura. Hi han participat diversos represaliats i familiars de represaliats, juristes, psicòlegs, professors i activistes.