GRAN DISSABTE ÒMNIUM LLEIDA-PONENT

Actualitat

CONCLUSIONS

L’11 de juny Òmnium Lleida-Ponent va celebrar el seu Gran Dissabte aplegant una cinquantena de socis i amics als locals de l’Orfeó Lleidatà, on es va poder debatre sobre les activitats i projectes de la nostra entitat, un debat encès i interessant que va concloure en un vermut al carrer, acompanyats d’un trio musical.

Creiem que cal fer una valoració positiva de la trobada i de les aportacions dels diversos assistents i agraïm a tots la seva col·laboració.

Resum de les conclusions:

CAMPANYES

-Sobre Lluites Compartides: no convenç el títol de la campanya, ja que el terme lluita no suma, i caldria potser buscar termes més positius.

Però es valora molt positivament la campanya i la seua presència territorialitzada, en aquest cas a Lleida. La idea de fer una exposició que reculli la trajectòria dels diferents moviments socials, cívics, culturals, des dels anys seixanta fins a l’actualitat, és rebuda molt favorablement.

S’apunta la idea que per a la seua elaboració caldria fer un profund treball de base entre les associacions de veïns, entitats culturals, etc. ja que això podria contribuir a crear sinergies.

-Sobre Cavall Fort, s’apunta la possibilitat que el cicle pogués ser rotatori, ja fos proposant-lo a municipis més propers, inclosos els de La Franja, o també portant-lo a altres barris de la ciutat i aprofitar perquè Òmnium s’hi visibilitzés.

Necessita que se’n faci una nova difusió, a les escoles, AMPA, etc.

VOC: per aconseguir un èxit inicial es proposa fer una llista dels centres on s’imparteixen els graus mitjà i superior d’audiovisuals i les universitats que n’imparteixen estudis perquè ho facin arribar a l’alumnat, amb la qual cosa els diferents treballs que fan podrien ser aspirants a presentar-se als Premis VOC.

PROPOSTES

-Un Dia de voluntariat per al país, molt transversal, que podria anar des de voluntariat social fins a accions per al municipi. Accions molt concretes que podrien incentivar la participació del jovent.

– S’hauria de recuperar les jornades per a joves (Jornada Jove), amb accions a partir dels 16 anys.

També caldria tenir en compte els esplais i altres espais de joves, especialment implantats als pobles i donar-los a conèixer l’existència de l’entitat. Fins i tot se suggereix la possibilitat que Òmnium organitzi colònies i casals juvenils.

-Liderar i/o participar en reivindicacions de caire cultural, com ara mateix el conflicte de l’art sacre del Museu de Lleida. Això comportaria el treball en xarxa amb entitats diverses del territori.

-Es proposa que vingui a fer una conferència a Lleida el constitucionalista Josep Maria Vilajosana.

-Es proposa la participació en les conferències i activitats de l’Institut Nova Història, del qual Jordi Bilbeny n’és figura destacada.

COMENTARIS

– Per augmentar la incidència d’Òmnium, cal la plurisectorialització (empresarial, esportiva, de les noves tecnologies, etc.), així com una segmentació per edats, territoris, professions (per exemple, quants botiguers té Òmnium, nombre d’advocats, etc.).

-Treballar els aspectes comunicatius de l’entitat i la seua visibilització. S’apunta la necessitat de planificar aquest treball comunicatiu, cosa que no s’ha de confondre amb una campanya de comunicació convencional.

– Òmnium hauria de fer d’antena en la defensa jurídica de la llengua i fer de vehicle amb la Plataforma en Defensa de la Llengua i el Col·legi d’Advocats.

-Preocupació per l’aprenentatge de la llengua entre les comunitats d’immigrants: en general creuen, però, que a la majoria de pobles la situació encara es pot reconduir i que cal esmerçar-hi molts esforços.

– Cal pensar en l’encaix de la Franja de Ponent a Òmnium Lleida. Com s’incorporen aquests socis?