Jaume Clotet parla de Xammar i de la comunicació internacional catalana

Actualitat

Si no vau poder assistir-hi, us en fem un breu resum

Jaume Clotet va oferir el dia 4 de juny una xerrada sobre la figura d’Eugeni Xammar a la sala d’actes de la biblioteca de Sant Feliu de Codines. En Jaume Clotet és periodista, historiador, escriptor i actualment també el responsable de l’àrea de comunicació internacional de la Generalitat de Catalunya, que porta el nom de «Programa Eugeni Xammar».
 

L’acte estava organitzat per la secció local d’Òmnium, dins el projecte que aquesta secció ha iniciat per contribuir a fer difusió d’aquest personatge vallesà, fins fa poc massa ignorat. El projecte inclou també una pintura mural en homenatge a Eugeni Xammar, que ja es va realitzar el mes d’abril passat (més informació sobre el mural en aquest enllaç).

Abans de començar la xerrada es va visionar un vídeo sobre la confecció del mural Xammar (podeu veure el vídeo aquí). Un dels autors, Carles Azcón, va poder comentar amb els assistents aspectes sobre la seva confecció, i va excusar l’absència, per motius professionals, de l’altre artista, Pere Piquer.
 

Clotet va dedicar la primera part de la seva xerrada a introduir la figura d’Eugeni Xammar (1888-1973). En va destacar molt el seu paper de primera figura del periodisme internacional entre les dues guerres mundials, especialment durant l’ascens del nazisme, el seu valor com a escriptor i també la seva actitud decidida i honesta respecte a Catalunya, la República espanyola i el franquisme, que el va portar a acabar la seva vida ignorat pel món periodístic i cultural.
 

La segona part es va centrar en l’activitat del «Programa Eugeni Xammar» de comunicació internacional del Govern català, que se centra en l’actual procés d’independència i està posant les bases del reconeixement internacional d’un proper estat català independent. En aquest sentit va explicar algunes anècdotes sobre com la diplomàcia espanyola intenta dificultar aquesta feina.
 

Per acabar, es va obrir un torn de preguntes en què es va establir un diàleg viu amb els assistents, que van mostrar molt interès, tant pel personatge de Xammar com per l’acció de comunicació internacional catalana.