Jordi Cuixart: “Hem de convertir en força el poder del carrer”

Actualitat

El president d’Òmnium Cultural participa en la Jornada sobre noviolència i activisme, el primer acte de  l’Escola de Formació Guillem Agulló

 

Barcelona, 20 de novembre de 2021 El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una defensa de la formació i l’empoderament per tornar-ho a fer: “L’objectiu de l’Escola de Formació Guillem Agulló és ser capaços de convertir el poder del carrer en força” i aquesta transformació “només serà possible si ens formen, si ens empoderem i si som conscients del que ens ofereix la lluita no violenta”. És precisament en el marc d’aquesta escola de formació on “volem posar en comú, compartir, intentar entendre i aprendre de tot allò que hem fet i sobretot de totes les possibilitats que encara tenim per fer” i és que “avui estem passant a l’acció i ho fem des del principi de la lluita noviolenta, que no és passiva ni inactiva, sinó prop-positiva”, en paraules de Cuixart, que també és director de l’Escola de Formació Guillem Agulló, una eina que neix per “enfortir-nos, per guanyar maduresa política”, perquè “per tornar-ho a fer i fer-ho millor és imprescindible fer-ho junts”.

 

Cuixart ho ha dit en la sessió inaugural de la Jornada sobre noviolència i activisme social i polític, organitzada per l’Escola de Formació Guillem Agulló, impulsada per Òmnium Cultural i que s’ha estrenat precisament amb aquesta jornada. En la sessió inaugural, Cuixart ha assegurat: “El problema actual no és la desobediència civil, sinó l’obediència civil. El que us proposem és que ens preparem, que ens enfortim, per deixar d’obeir aquelles lleis injustes”. Cuixart ha destacat la transversalitat en l’Escola de Formació Guillem Agulló que amb aquesta jornada comença a caminar: “Avui comença aquest nou cicle que ens ha permetre ser com a nació allò que desitgem ser tots i totes junts”, ha conclòs Cuixart.

La Jornada sobre noviolència i activisme social i polític omple la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona de conferències, taules rodones i tallers durant tot aquest dissabte. La sessió inaugural de Jordi Cuixart ha precedit les xerrades “De Neus Català a Arcadi Oliveres passant per Guillem Agulló. Venim de molt lluny i anem més lluny encara”, a càrrec de David Fernàndez, i “Formem-nos, preparem-nos i actuem”, a càrrec de Thais Bonilla. Posteriorment i durant tot el matí, tenen lloc les diverses taules rodones: “Activisme en la lluita antifeixista”, amb Jordi Borràs, Alba Sidera, Miquel Ramos, Hibai Arbide i Mostafà Shaimi; “Activisme en el moviment ecologista i per la defensa del territori”, amb María García González (Zeroport i Ecologistes en Acció), Dante Maschio (Aigua és Vida), Àlex Guillamón (Rebel·lió o Extinció) i Laila Vivas Glaser (Fridays for Future); “Activisme en el moviment feminista”, amb Nora Miralles, Tona Gusi i Laura Macaya; “Activisme en la lluita per un habitatge digne”, amb Berni Sorinas (PAHC Bages), Gemma Garcia (La Directa) i Carme Arcarazo (Sindicat de Llogateres); “Activisme en el moviment d’alliberament nacional”, amb Núria Cadenes, Ignasi Termes i Aina Delgado; i “Activisme en el moviment pacifista i antimilitarista”, amb Gabriela Serra (Consell Català de Foment de la Pau), Jordi Armadans (FundiPau), Kristian Herbolzheimer (ICIP) i Pere Ortega (Centre Delàs). A la tarda és el torn dels diversos tallers, des del de formació antirepressiva al de formació en seguretat digital, passant pels tallers de cures per a activistes, d’activisme lingüístic, de lluita noviolenta i d’economia postpandèmia. La jornada acabarà a la nit amb una sessió

La conferència “L’aliança dels aprenents”, a càrrec de Marina Garcés i la cloenda “I ara què? Les línies de futur de l’Escola de Formació Guillem Agulló”, a càrrec de Xavier Antich clouran la part acadèmica de la primera jornada de l’Escola de Formació Guillem Agulló, que acabarà ja de nit amb els monòlegs de Marc Sarrats, Ana Polo, Irene Minoves i Godai Garcia; i el concert de Jazzwoman.

 

L’Escola de Formació Guillem Agulló és un espai d’aprenentatge teòric i pràctic per a l’enfortiment democràtic i per a la defensa i l’exercici dels drets civils i polítics; per a l’empoderament de la societat civil; per fer front a l’amenaça del discurs d’odi i del creixement de l’extrema dreta i el feixisme, que posen en risc la cohesió social, i per generalitzar les eines de la lluita noviolenta i de l’exercici de la desobediència civil. Compta amb el suport d’entitats juvenils polítiques, sindicals i socials dels Països Catalans com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, Jovent Republicà, Joventut Nacionalista de Catalunya, Arran, Confluència Jove, La Forja, Joventut Comunista de Catalunya, Mallorca Nova, Fòrum Demòcrata, Acció Jove, Avalot, L’eina, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i l’Associació d’Estudiants Progressistes.