Jordi Cuixart: “L’espionatge il·legal contra la dissidència continuarà. L’estat espanyol no ha fet res ni ho farà”

Actualitat

El president d’Òmnium Civil Rights Europe intervé en un acte en el marc del Consell de Drets Humans de l’ONU: “volem saber qui va encarregar i pagar l’espionatge il·legal contra Òmnium i que s’assumeixin responsabilitats”

Ginebra, 30 de juny 2022.- El president d’Òmnium Civil Rights Europe (OCRE), Jordi Cuixart, ha denunciat en el marc del Consell de Drets Humans de l’ONU la impunitat de que gaudeixen els responsables de l’espionatge massiu conegut com a Catalan Gate i ha advertit que no ha acabat. “L’Estat espanyol no ha fet res ni ho farà, l’espionatge il·legal contra la dissidència continuarà”, ha assegurat Cuixart, “perquè res del que hagi pogut fer fins ara el govern espanyol no garanteix que aquests fets tan greus no es tornin a repetir”. Jordi Cuixart ho ha dit en un acte celebrat a Ginebra en el marc del Consell de Drets Humans de l’ONU acompanyat d’ONG internacionals com l’Institut de Drets Humans, Front Line Defenders i Democratic Society, i de Citizen Lab, per reforçar i seguir denunciant el Catalangate davant instàncies internacionals, i ha tornat a exigir una investigació amb garanties i que s’assumeixin responsabilitats “perquè aquest cas, que ens pot passar a qualsevol de nosaltres, no quedi impune”. “No és normal en una democràcia plena que els membres de la societat civil que van ser espiats il·legalment siguin els únics que empenyin a esclarir els fets”, ha dit, “mentre que els governs violen els tractats internacionals que els obliguen a investigar”. El president d’OCRE ha insistit que cal màxima transparència per saber qui va encarregar i qui va pagar l’espionatge il·legal contra Òmnium i contra l’independentisme, i quines agències estatals se’n van aprofitar. “Ens han espiat, empresonat i ens continuen encausant per defensar democràticament una causa justa i noble: el dret a l’autodeterminació i la llibertat del nostre país”, ha sentenciat.

Jordi Cuixart és el president d’Omnium Civil Rights Europe des del mes de febrer, quan va deixar la presidència de l’entitat passant el relleu a Xavier Antich. Cuixart, que va liderar l’entitat durant 7 anys i la majoria dels quals els va passar empresonat, continua vinculat a Òmnium a través d’OCRE -constituïda el 2018 per impulsar l’activitat de denúncia de la vulneració de drets humans per part de l’Estat espanyol a institucions europees i organitzacions internacionals-, al capdavant de l’Escola de Formació Guillem Agulló i amb el recurs presentat davant el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg contra l’estat espanyol per haver estat empresonat injustament com a president d’Òmnium Cultural i defensar l’exercici dels drets fonamentals i del dret a l’autodeterminació.

L’acte paral·lel al Consell de Drets Humans de l’ONU que se celebra aquests dies a Ginebra, organitzat per l’Institut de Drets Humans de Catalunya, ha comptat també amb la participació del mateix institut de Drets Humans, Citizen Lab, Front Line Defenders i Democratic Society.

Karlos Castilla, de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, ha afirmat que l’espionatge demostrat i acreditat per Citizen Lab i Amnistia Internacional a 65 persones vinculades al moviment independentista català és un tema que “incumbeix directament a l’ONU ja que s’han vulnerat els drets humans d’activistes, polítics i membres de la societat civil”.

Elies Campo, de Citizen Lab, el laboratori canadenc autor de l’informe del Catalangate que va certificar l’espionatge massiu contra l’independentisme, ha advertit que no hi ha regulació ni activitat per part de cap legislador per controlar i posar un límit a l’ús d’aquestes eines: “caminem cap a una societat distòpica on aquestes eines espia es podran utilitzar massivament, per part de gent corrent, per espiar-se uns als altres; calen canvis en aquest sentit”.

David Oliva, des de Front Line Defenders, ha comparat el Catalangate amb el cas d’espionatge massiu a l’oposició política per part del govern de Guatemala que va comportar el seguiment il·legal de periodistes, activistes i polítics entre l’any 2012 i 2015. “Des de Front Line Defenders exigim una moratòria de l’ús de programes d’espionatge il·legal com Pegasus, ja que suposen una clara vulneració dels drets humans. Contribueixen a la persecució política dels moviments socials i de la dissidència”, ha assegurat Oliva.

Finalment, Anna Colom, de Democratic Society, ha ressaltat que “aquest tipus d’espionatge no només atempta contra la dissidència política sinó contra els fonaments principals d’una democràcia”. “És una clara violació de drets humans”, ha sentenciat.