Jordi Cuixart, quan fa 7 mesos del seu empresonament, diu als partits que “expliquin bé quina és la seva proposta per als propers anys”

Actualitat

Marcel Mauri: “La justícia d’Europa va deixant en evidència l’ús injustificat que l’Estat fa dels tribunals”

Barcelona, 16 de maig de 2018 – El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat que “la justícia d’altres països d’Europa va deixant en evidència l’ús injustificat i arbitrari que l’estat espanyol fa dels tribunals”. Mauri ha fet referència d’aquesta manera a la decisió de la justícia belga de tancar el procés d’extradició contra els consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig: “Bèlgica ha tornat a posar la justícia espanyola davant el mirall de la seva pròpia vergonya; en quants idiomes més cla que els ho expliquin”. El vicepresident d’Òmnium ha fet aquestes declaracions durant l’acte a la plaça de la Catedral de Barcelona en motiu dels 7 mesos d’empresonament del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, tancats injustament a la presó de Soto del Real des del 16 d’octubre. Mauri ha llegit una carta enviada per Jordi Cuixart on demana als partits polítics que “expliquin bé quina és la seva proposta per als propers anys”. En aquest sentit, el president d’Òmnium ha esperonat el sobiranisme a “seguir treballant en una estratègia comuna davant l’excepcionalitat repressiva que vivim” i  ha assegurat que “s’albira govern i això és una bona notícia”.

Cuixart ha tornat a denunciar la greu onada repressiva actual i ha tingut paraules de record per a totes aquelles persones represaliades per l’Estat, algunes d’elles avui presents a l’acte de plaça Catedral, com Roger Español -qui va perdre un ull per l’impacte d’una bala de goma durant les càrregues de l’1-O-, Jordi Pesarrodona -encausat per haver-se posat un nas vermell de pallasso davant la conselleria de Governació el 20 de setembre-, i representants del món sindical i educatiu. En aquest sentit, Jordi Cuixart ha recordat que la campanya d’Òmnium ‘Demà pots ser Tu’ “és un altaveu excepcional per interpel·lar tots els nostres veïns i denunciar la persecució de rapers, pallassos, manifestants, sindicalistes…”. “Tota la solidaritat també cap als docents de l’Institut El Palau que fan possible una societat millor”, ha sentenciat Cuixart.

L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, a qui el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha fet un prec: “que el vostre Govern tingui sempre el compromís ferm en la defensa d’aquests drets, en la construcció d’una societat igualitària, on la justícia, la llibertat i l cultura, en siguin pilars fonamentals”.

Avui que fa 7 mesos, 212 dies que Cuixart i Sànchez són a la presó, Marcel Mauri ha insistit que “mai no normalitzarem la repressió” i ha fet una crida a “fer-nos costat els uns als altres i que no ens deixem a ningú pel camí”· El vicepresident d’Òmnium, que també ha recordat un per un la resta de presos polítics i exiliats, ha assegurat que la vulneració de drets fonamentals s’ha convertit en una “pràctica habitual” a l’Estat. “Perseguir la dissidència té un nom, autoritarisme, i ho diem ben clar: els drets es defensen exercint-los i no ens aturarem”, ha sentenciat Mauri.