La calaceitana Mercè Gimeno, professora de l’IES Terra Alta, primera guanyadora del premi Neus Gràcia d’Òmnium Ebre

Actualitat

L’acte de lliurament dels premis Sambori a les Terres de l’Ebre omple de gom a gom el gimnàs de l’institut gandesà

Més de dos-centes persones van assistir el dissabte 14 de març a l’acte de lliurament dels novens premis Sambori. El gimnàs de l’IES Terra Alta de Gandesa ha estat l’escenari escollit enguany per aquesta celebració dedicada a posar en valor la llengua, la creativitat, la innovació i els valors pedagògics lligats a l’escriptura. La Coral de l’institut va ser l’encarregada de posar la nota musical a la festa. Els guanyadors de les diferents categories passen ara a competir en la convocatòria de tot Catalunya que es decidirà el mes de maig.

Mercè Gimeno va rebre de mans de Neus Rodés Gràcia el primer premi Neus Gràcia que atorga Òmnium Ebre, en reconeixement a la seva tasca docent i també del seu activisme cultural. Montse Ingla va ser l’encarregada de fer la glossa de la premiada, de qui va destacar com va començar treballant com a professora d’adults a Calaceit on va introduir l’ensenyament de la llengua catalana dins del programa oficial d’Educació d’Adults. Des del 1991 ocupa la plaça de Llengua i Literatura Catalanes a l’IES Terra Alta, en el qual ha desenvolupat diferents càrrecs directius. Durant molts cursos ha estat al càrrec de l’Aula d’acollida, a banda de fer classes en tots els nivells formatius. Ha estat fundadora de l’Associació Cultural del Matarranya i membre del consell de redacció de la revista Sorolla. També ha publicat nombrosos articles de difusió i investigació sobre la llengua catalana en publicacions d’àmbit local, comarcal i nacional. El seu compromís amb la llengua i la cultura de la seua terra l’ha portat a participar en nombroses activitats d’estudi i de difusió arreu del territori catalanoparlant.

Òmnium Ebre va escollir el nom de la tortosina Neus Gràcia, traspassada fa uns mesos, en reconeixement a la seva tasca en l’impuls de l’ensenyament de la llengua catalana i en la fundació d’Òmnium a les Terres de l’Ebre, a finals dels seixanta i principis dels setanta; temps no exempt de dificultats i perills. Amb aquest gest, Òmnium Ebre vol homenatjar una generació que va sacrificar el seu temps i la seva comoditat en un entorn hostil i dominat per unes elits locals afectes al règim i que s’expressaven sovint en castellà.

També va ser tot un èxit la primera edició dels Especials d’Òmnium Ebre que volen portar la filosofia del premi Sambori als centres d’educació especial. Tant Dolors Queralt, que va presentar l’acte, com Josep  F. Moragrega, president de la demarcació territorial d’Òmnium Cultural, es van adreçar en els seus parlaments a Gisela Muñoz, directora del projecte al Principat, per demanar-li que l’experiència s’estengui a tot Catalunya i s’incorpori als premis Sambori, com ja passa al País Valencià.