La directora general de Política Lingüística presideix la primera reunió de la Comissió per la Llengua de les Terres de l’Ebre

Actualitat

Ester Franquesa va remarcar la dedicació i la iniciativa de tots els membres i col·laboradors de la Comissió a favor de l’ús i el coneixement de la llengua catalana des dels diversos àmbits de la societat.

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va presidir ahir, 12 de gener, la primera reunió de treball de la Comissió per la Llengua de les Terres de l’Ebre.  En la seva intervenció, Franquesa va destacar l’encert de dur a terme les actuacions de foment de la llengua catalana des de la transversalitat amb l’objectiu de rendibilitzar esforços i augmentar l’impacte de les actuacions. També va remarcar la dedicació i la iniciativa de tots els membres i col·laboradors de la Comissió a favor de l’ús i el coneixement de la llengua catalana des dels diversos àmbits de la societat.
La Comissió, creada el passat mes d’octubre, està integrada per representants dels departaments de Cultura; Treball; Justícia; Salut, i Ensenyament, a més del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), i entitats representatives del comerç (PIMEC), la cultura (Òmnium Cultural), la lingüística i la literatura (Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les Comarques Centrals dels Països Catalans) o la integració social (Atzavara-Arrels).

Al llarg de la reunió es van destacar les properes actuacions, com la celebració del segon cicle de conferències sobre sociolingüística a les Terres de l’Ebre, amb el títol “Llengua, societat i poder”, que inaugurarà la directora general de Política Lingüística el proper 26 de gener. També es va anunciar la propera sessió de l’IEC sobre la presentació de la nova gramàtica, que es farà l’1 de febrer i per a la qual ja hi ha les inscripcions obertes a través d’un formulari al web de llengua catalana. A més, es va exposar l’organització d’una I Jornada de Llengua als Mitjans de Comunicació de les Terres de l’Ebre que es durà a terme el mes de maig.

Durant la sessió es va fer el balanç de les actuacions que es duen a terme. En l’àmbit d’immigració es va fer un seguiment dels serveis existents per facilitar l’aprenentatge de català, com el servei de primera acollida i el programa d’alfabetització “Lletres per a Tothom”; les aules d’acollida per a l’alumnat nouvingut, i els plans educatius d’entorn; els prop de 40 cursos d’acolliment i inicials i les 250 parelles lingüístiques gestionats pel CPNL el 2016; els programes “Quedem” i “Casa nostra, casa vostra”; els tallers de conversa; els mediadors culturals en l’àmbit de la justícia, o les jornades de comerç de PIMEC, que han permès trencar tòpics dels comerciants nouvinguts.

En matèria de justícia es va destacar que hi ha molta demanda de formació en llenguatge jurídic. Els cursos s’adrecen tant al personal de l’Administració de justícia com als operadors jurídics. A més, es va informar sobre l’acord entre el Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia per tal que els advocats del torn d’ofici comencin a presentar als jutjats els documents en català. També hi ha en marxa les sessions “En primera persona”, on els usuaris expliquen l’experiència a l’hora d’adreçar-se en català.

En el món del comerç, Pimec, a través del programa “Comunica’t” va dur a terme al llarg del 2016 unes jornades a Tortosa i a la Ràpita sobre la importància de comunicar bé i la de fer-ho també en català, D’altra banda, a partir de l’estudi de l’Ofercat, s’han fet visites als comerços de les Terres de l’Ebre perquè hi hagi més retolació en català i s’ha promogut el programa Comerçlocal.cat de la Fundació PuntCAT perquè els petits comerços disposin del seu web en català.

En cinema s’està treballant perquè a les sales de de Roquetes i Amposta hi hagi més projeccions de pel·lícules en català, en les diferents versions, i també més presència del cinema infantil (el CINC). Òmnium Cultural promou un concurs de curtmetratges, que tindrà continuïtat el 2017.