La fabricanta, una passejada literària per les primeres fàbriques de Barcelona

Actualitat

Òmnium Ciutat Vella estrenem el nostre club de lectura amb la novel·la La fabricanta, de Dolors Monserdà, publicada a començaments del segle XX i recentment reeditada per l’editorial Barcino. Et proposem de quedar per comentar-la amb l’acompanyament de Jordi Nopca, escriptor, traductor i periodista literari. La trobada es farà a l’Associació Veïnal del Casc Antic (carrer del Rec, 27) el 10 d’abril a les 19 h.  

Per què aquesta novel·la? Perquè vam començar aquest curs 2023-2024 amb dues passejades guiades per les cases fàbrica de Sant Pere i del Raval, precedides d’una xerrada sobre el pas «De la casa gremial a la casa fàbrica al barri de Sant Pere», que vam organitzar amb l’Associació Veïnal del Casc Antic. La fabricanta ens endinsa, justament, en el barri de Sant Pere en el moment en què s’inicia el canvi del món gremial al món industrial, del taller a la fàbrica, del menestral a l’obrer o al burgès. És també una ocasió perfecta per descobrir una gran novel·lista. 

Aprofitant l’avinentesa, l’Associació Veïnal del Casc Antic acull l’exposició itinerant sobre Dolors Monserdà que l’Institut Català de les Dones va preparar amb motiu del centenari de la seva mort l’any 2019.