La Federació Llull es posiciona en contra del projecte de llei de l’audiovisual que es presentarà demà al Congrés

Actualitat

La Federació constata que el Govern espanyol no ha acceptat cap esmena substantiva i continua discriminant la llengua catalana 

Des de la Federació Llull (formada per Acció Cultural del País Valencià –ACPV-, Obra Cultural Balear –OCB- i Òmnium Cultural i, per tant, la xarxa associativa de defensa i promoció del català en els nostres territoris) manifestem el nostre rebuig al projecte de llei impulsat pel govern de l’estat espanyol sobre l’audiovisual, que es presentarà demà, dijous 26 de maig, al ple del Congrés dels Diputats. 

Considerem que el text del projecte de llei que es debat demà manté les línies mestres de l’inicialment presentat, sense que el Govern espanyol haja incorporat cap esmena significativa. Denunciem que l’executiu ha mantingut la línia immobilista, centralista i poc respectuosa amb la realitat plurilingüe de l’Estat pròpia de governs anteriors i que la retòrica no s’ha traduït en cap canvi concret, ans al contrari: vol emmascarar continuïtat en la discriminació de la llengua pròpia de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.

Com ja vam manifestar en el moment de publicar-se el primer redactat de l’avantprojecte de llei de l’audiovisual, la proposta del govern espanyol significa una clara discriminació, subordinació i minorització de la llengua catalana. Amb la proposta que el Congrés dels diputats debatrà demà, confirmem que l’Estat negligeix amb la seva responsabilitat de protegir la diversitat lingüística.  

Des de la Federació Llull volem assenyalar que no s’han tingut en compte cap de les esmenes que vam elaborar i traslladar als partits dels nostres territoris amb representació parlamentària a Madrid (Compromís, ERC, Junts, CUP, PDeCAT i ECP), i que van ser assumides com a pròpies. Esmenes de mínims orientades a la millora del text amb la intenció d’atorgar a la llengua catalana un tracte menys discriminatori, que no han estat incorporades. 

Davant això, la Federació Llull no pot avalar una legislació que retrocedeix en la protecció de la diversitat cultural i lingüística, amb l’objectiu de marginar i invisibilitzar el català. És de mínims que el text legal fixi quotes a les plataformes audiovisuals i que contempli que aquestes han de produir i tenir continguts en les llengües cooficials de l’Estat.